Hlavní obsah

BIS: Ruští špióni se snaží získat přístup k penězům ve vědecko-technických projektech

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ruská špionáž v České republice se podle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) snaží napojit na mezinárodní vědecko-technické projekty a na ně navázané finanční toky. Podle rozvědky k tomu využívá české prostředníky.

Foto: Petr Horník , Právo

Šéf BIS Jiří Lang

Článek

„Ruská strana tak usiluje nejen o získání konkurenční výhody na úkor ČR a EU, ale také o to, aby ČR a EU ruské aktivity financovaly,” upozornila BIS.

Zpráva potvrzuje rovněž trvající zájem Ruska o oblast jaderné energetiky v ČR. „Oproti předchozímu období se ruské zájmy v ČR rozšířily (Temelín, Dukovany, dodávky jaderného paliva). S tím pak logicky souvisí ruský zájem o novou energetickou koncepci České republiky jako celek a o všechny subjekty, které mají na naplňování energetické koncepce byť jen zprostředkovaný vliv,” konstatuje zpráva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Všímá si rovněž  ruské propagandy v rámci konfliktu na Ukrajině. „Spektrum nástrojů ruské propagandy v Česku začíná u ideologicky manipulovaných občanů, kteří nevědomě podporují ruské propagandistické úsilí, a končí u profesionálů, kteří s Rusy spolupracují vědomě,” uvádí zpráva. Opatření směřují k „utajování či zakrývání vlastních akcí a zdůrazňování či démonizaci reakcí západních zemí”, konstatuje zpráva s tím, že Rusové využívají taktiku osvědčenou „ze sovětských časů”.

Nezahálí ani Čína

Snahu o infiltraci státní moci a zpravodajských služeb do českého prostředí zaznamenala BIS rovněž u Číny.

Děje se tak prý „za aktivní pomoci některých českých občanů, včetně politiků a státních úředníků”.

Anketa

Považujete ruské špionážní aktivity za bezpečnostní riziko pro ČR?
Ano
69,6 %
Ne
30,4 %
Celkem hlasovalo 542 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám