Hlavní obsah

Patová situace na magistrátě pokračuje, Stropnický ve funkci zatím zůstává

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Patová situace na pražském magistrátě pokračuje. Čtvrteční jednání špiček koalice, které mělo vyostřenou situaci vyřešit, nic nového nepřineslo. ANO a ČSSD stále trvají na odchodu náměstka primátorky Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ) z funkce, Trojkoalice požaduje, aby se mu vrátily odebrané kompetence. Koalice bude o všem jednat ještě příští týden.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Matěj Stropnický

Článek

„Strany setrvaly na svých stanoviscích,“ ohlásil po schůzi předseda pražské organizace ČSSD Miloslav Ludvík. Sociální demokraté po jednání oznámili, že klíčové je zachovat současnou koalici.

„Tohle koaliční složení je pro Prahu nejlepší, co může být. Celý koaliční projekt visí na jednom člověku, což není rozumné. Kdyby byl Stropnický nahrazen kýmkoliv jiným, tak by nebyl problém. Než zrušit tým, tak je lepší vyměnit jeho část,” řekl Ludvík.

Jeho slova potvrdila i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Vyjádřili jsme vůli jednat. Pevně věřím, že v politice by se mělo jednat až do konce a konec ještě nenastal. Myslím, že koalice má velký lidský i odborný potenciál. Byla by škoda, kdyby končila jenom kvůli tomu, že máme požadavek na personální výměnu,“ sdělila Krnáčová s tím, že kolegové z Trojkoalice by výměnu přeci jenom mohli zvážit.

Odvolání náměstka zatím nikdo nenavrhl, o dalším osudu magistrátu bude koalice jednat příští týden. Pokud by však Trojkoalice neustoupila, Ludvík si prý umí těžko představit další fungování koalice.

Stropnický je však ve funkci podle šéfa klubu Trojkoalice Petra Štěpánka (SZ) na základě koaliční smlouvy, která platí.

Dolínek: Stropnický o kompetence nepřišel

Náměstkovi byla nejprve odňata příprava pražských stavebních předpisů, ve středu přišel o Institut plánování a rozvoje (IPR), který zodpovídá za plánování výstavby ve městě. Tento krok iniciovala ČSSD.

Podle náměstka Petra Dolínka (ČSSD) ale Stropnický o žádné kompetence kompetence nepřišel. „Dále dělá územní plán, pouze u jedné instituce došlo k přehmatu, ta instituce byla podstoupena někomu jinému. On ve svých kompetencích má stále ty stejné. Pro něho se nic nezměnilo,” uvedl.

„My to tak nebereme, protože máme přílohu koaliční smlouvy, kde jsou vypsány kompetence a tahle věc organicky patří do územního rozvoje,” popsal Štěpánek.

Pražské předpisy, které celý spor odstartovaly, zůstávají v rukou primátorky Krnáčové. „V současné době probíhá vypořádání připomínek, potom bude tento materiál zaslán na ministerstvo pro místní rozvoj,“ vysvětlila primátorka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám