Hlavní obsah

Tábor pro běžence v Poštorné je hotový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den po oznámení zřízení mobilního detenčního zařízení ve věznici v Břeclavi-Poštorné byl ve středu stanový tábor pro 300 běženců dokončen. Od úterního večera stavělo 25 stanů 90 hasičů. Představitelé kraje i Břeclavi žádají, aby policie zvýšila ostrahu ve městě.

Foto: Facebook Michala Haška, ČTK

Stanový tábor v areálu věznice v Břeclavi-Poštorné

Článek

„Je to informace nemilá (vybudování tábora), ale je to lepší, než aby se tito lidé pohybovali volně po Břeclavi a přispívali k rušení veřejného pořádku,“ uvedl starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region). Situaci vnímá jako složitou, ale ne tragickou, i když se podle něj radním nelíbí.

Město již ve středu podalo trestní oznámení na člověka, jenž v internetové diskusi tvrdil, že v táboře je 4000 běženců a další tábor buduje stát v areálu bývalé skládky v městské části Charvatská Nová Ves.

„Tábor je prázdný, na skládce se nic nebuduje, jde o šíření poplašné zprávy,“ řekl Dominik.

Do Poštorné již v minulosti policie umísťovala běžence zadržené na nedalekých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Jde o samostatně stojící oplocený areál určený pro 200 vězňů.

Příliv běženců do Česka před lety opadl, zařízení bylo uzavřeno a předáno vězeňské službě. Vznikla tam věznice s kapacitou přibližně 200 míst, od listopadu měla sloužit jako detašované pracoviště břeclavské věznice. Stát se ji ale rozhodl nyní využít jako detenční centrum pro běžence. Pobývat by v ní měli jen krátce.

Jde o nouzový stanový tábor, z něhož by měli být běženci zhruba po dvou dnech přepravováni do dalších uprchlických zařízení v ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám