Hlavní obsah

Pražští taxikáři se před protestní jízdou pohádali

Praha
Aktualizováno

Plánovaný úterní protest pražských taxikářů byl po jednání s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) odvolán. Krnáčová řidičům nabídla možnost jednat o zvýšení maximální ceny za kilometr. Účastníci protestu se rozdělili na dva tábory, zatímco Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) jej odvolala, část řidičů to odmítla a na Strahově, kde měla akce jednu hodinu po poledni začít, o jízdě městem několik hodin diskutovala.

 
Článek

Primátorka taxikářům nabídla, že pokud předloží relevantní argumenty pro zvýšení maximální možné ceny za kilometr jízdy, je magistrát ochoten o tomto návrhu jednat. Podmínkou podle ní je jasné vymezení standardů včetně označení vozů.

Zástupci taxikářů se po jednání odjeli poradit o dalším postupu na Strahov, kde se mezitím shromáždilo několik stovek řidičů i s vozy. Zatímco některé návrh s nabídkou dalšího setkání příští týden uspokojil, další prosazovali, aby se protestní jízda přesto uskutečnila, neboť návrh není takříkajíc na papíře.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Sraz před chystanou protestní jízdou

Zatím se nikam nejede

Nejhlasitějším kritikem výsledku jednání byl zejména Zdeněk Ponert, který do povědomí veřejnosti vstoupil řadou excesů i bojem proti omezení maximální ceny za kilometr jízdy. Další taxikáři naopak kolegům připomínali, že i dosavadní ceny jsou pro ně akceptovatelné, a kritizovali nepoctivce okrádající zákazníky.

Taxikáři se nedokázali dohodnout, zda jízdu uskutečnit. Asociace ji odvolala, někteří však na ní trvali a na Strahově stále diskutovali.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Na pražském Strahově se před protestní jízdou sešly stovky řidičů taxi.

Maximální cena za kilometr jízdy je v Praze momentálně 28 korun. O kolik by se měla případně zvýšit, není jasné. Primátorka uvedla, že město zatím ustoupí od debaty ohledně zkoušek taxikářů. V návrhu byly mimo jiné zkoušky ze světového jazyka a z místopisu. [celá zpráva]

Pražští taxikáři se před protestní jízdou pohádaliVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Praha má dlouhodobé potíže s nepoctivými taxikáři, iniciovala změnu vyhlášky a připravila také novelu silničního zákona, což mezi provozovateli taxi služeb a mezi řidiči vyvolalo bouřlivé reakce.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Sraz taxikářů před úterním protestem

Další schůzka mezi zástupci magistrátu a taxikáři by se měla uskutečnit příští týden.

Reklama

Související články

Kvůli protestu taxikářů posílí Praha MHD

V době protestní jízdy, kterou na úterní odpoledne plánuje část pražských taxikářů, bude posílena MHD. Taxikáři kritizují primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO)...

Výběr článků

Načítám