Hlavní obsah

Je to lůza a špína, pustil se lidovec do imigrantů. Strana řeší jeho vyloučení

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

„Bože, 71 mrtvejch na dálnici v Rakousku... A máme brečet?“ Tak začíná příspěvek libereckého člena lidovců Daniela Kalendy, který o víkendu napsal na sociální síť. Uvedl také, že mrtvých imigrantů, kteří v dodávce zahynuli, mu není vůbec líto. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se od Kalendova názoru distancoval. Kalenda po kritice rezignoval na funkci člena celostátní revizní komise a odpoledne pozastavil členství ve straně.

Foto: KDU-ČSL

Článek

Kalenda dále píše o tom, že uprchlíci nemají být hloupí a do dodávky nemají lézt. „Prej jim došel vzduch hned, co se zavřely dveře... A co má bejt? Svět je prej zdrcen, já netruchlím, není mi jích líto....Vůbec! Je to lůza, špína a živel, co sem nepatří,“ napsal na svůj facebookový profil.

V pondělí dopoledne už výroky na jeho profilu nebyly, nahradila je omluva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Alkohol je sviňa, moje problémy měl vyřešit, bohužel je nevyřešil, ba možná naopak. Podle všech to bylo za hranou, uznávám to, beru to,” napsal Kalenda. „Jsem holt kritik... Své názory se nebojím říct veřejně, na lynč jsem zvyklý, nebylo by to poprvé, kdy jsem dostal takhle přes čumák,” dodal s tím, že pro příště pro něj platí heslo „míň chlastat, víc myslet, potom něco dělat”.

Odpoledne Kalenda pozastavil své členství ve straně, stranické výbory však požadují jeho úplnou rezignaci.

Bělobrádek se distancoval

Předseda lidovců Bělobrádek minulý týden označil za populistický výrok vicepremiéra Andreje Babiše o uzavírání schengenského prostoru a zapojení NATO do řešení problematiky uprchlíků. Od Kalendova názoru se v pondělí distancoval.

„Daniel Kalenda se již omluvil. S odkazem právě na odpovědnost každého jednotlivce za svoji veřejnou prezentaci je třeba vážit vyjádření na sítích,” sdělil Novinkám Bělobrádek s tím, že celou věcí se bude zabývat předsednictvo. „Omluvil se, rezignoval, zítra řešíme vyloučení,” avizoval na Twitteru šéf lidovců.

Proti Kalendovu názoru se vymezil i jeho spolustraník, ministr zemědělství Marian Jurečka. „Taková vyjádření a postoje nejsou slučitelné s hodnotami a programem KDU-ČSL,“ komentoval. Zároveň přiznal, že neví, jestli lze Kalendovi jeho slova prominout. „To, co jsem viděl, bylo hodně za hranou,“ dodal Jurečka.

Návrh na vyloučení

Europoslanec Pavel Svoboda doplnil, že Kalendovo vyloučení navrhne generální sekretář Pavel Hořava. „Z mimořádné pravomoci dle stanov navrhne generální sekretář strany vyloučení pana Kalendy již zítra (v úterý) na celostátním výboru,” uvedl Svoboda.

Na Kalendův příspěvek poukázal na svém twitterovém účtu europoslanec za ANO Pavel Telička. „Když Kalendu čtu podruhé, tak si myslím, že je zralý na vyšetřování. Ne lékařské, ale policejní,“ uvedl europoslanec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám