Hlavní obsah

Odstřel komína ukončil těžbu uranu na dole Hamr na Českolipsku

Právo, Jaroslav Švehla
Hamr na Jezeře

V areálu bývalého uranového dolu v Hamru na Jezeře na Českolipsku odstřelili 89 metrů vysoký komín. Zmizela tak poslední připomínka hlubinné těžby.

BEZ KOMENTÁŘE: Odstřel komínaVideo: Jaroslav Švehla , Právo

 
Článek

„Spotřebovali jsme pět kilogramů trhaviny a 120 rozbušek,“ řekl střelmistr Petr Rod. Na přípravě odstřelu pracovali několik dnů, dopředu museli přeřezávat spojovací prvky na plášti komína, které by jinak při odstřelu mohly fungovat jako ocelové šrapnely.

„Není to ještě definitivní tečka za sanací těžby uranu. Ještě je tu odstraňování následků chemické těžby. Na to si ale ještě počkáme,“ řekl ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek (ČSSD), který se odstřelu a slavnostního zakončení sanace hlubinné těžby v Hamru zúčastnil.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V areálu bývalého uranového dolu v Hamru na Jezeře odstřelili komín

„Ještě několik let tu bude probíhat sanace a také se tu bude nějaký čas měřit zbytková radioaktivita,“ dodal Mládek s tím, že planina po zdemolovaném areálu se z části promění na lesopark.

U vstupu do dolu vznikne pomník

Demolice objektů v areálu bývalého uranového dolu začaly už loni na podzim. Na jaře zmizela těžební věž s důlním výtahem, který poprvé spustil horníky pro uranovou rudu v roce 1971. Likvidace celého areálu s několika budovami stála  620 miliónů korun, z toho evropská dotace pokryla částku ve výši téměř 288 miliónů.

„Těžba na dole Hamr I byla zahájena v roce 1965, v roce 1971 byl vytěžen první uran. Těžba byla v tomto dole ukončena v roce 1993,“ připomněl historii ředitel státního podniku DIAMO Tomáš Rychtařík. Na místě, kde byl vstup do dolu, vznikne pomník, jehož součástí budou i kola výtahového zařízení.

Více než čtvrtina českého uranu

Podle zveřejněných dat společnosti DIAMO bylo v oblasti Hamru na Jezeře a sousední Stráže pod Ralskem od roku 1967, kdy byl vytěžen první uran z vyluhovacích pokusů, do roku 1996 vytěženo více než 27 tisíc tun uranu. Z toho hornickou těžbou 11 614 tun a chemickou těžbou 15 861 tun. To je více než čtvrtina celkové produkce uranu v České republice. V chemické úpravně pak bylo v letech 1979 až 1994 vyrobeno 8152 tun uranu v uranovém koncentrátu.

Hlubinná těžba na Českolipsku nezpůsobila tak negativní zásahy do krajiny jako získávání uranu chemickou cestou. Během chemické těžby se kontaminovaly podzemní vody v rozsahu 370 miliónů kubických metrů na ploše 27 kilometrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám