Hlavní obsah

Zeman: Společná armáda by se teď Evropě hodila

Novinky, zpe
Praha

Základní chybou ohledně migrační krize je podle prezidenta Miloše Zemana nedostatek společné obrany jednotné hranice Evropské unie. Prezident v úterním proslovu na schůzce s vedoucími zastupitelských úřadů ČR v zahraničí také zopakoval požadavek na společnou armádu EU.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě setkal s vedoucími zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí.

Článek

„Jsem pro to, aby EU chránila svoje hranice. Když jsem před dvěma lety mluvil v Evropském parlamentu o potřebě vytvoření evropské armády, zažil jsem úsměvy. Dnes by se nám taková armáda velice hodila. EU má zatím organizaci s názvem Frontex, ta má zatím tři vyzbrojené nebo nevyzbrojené lodičky,“ prohlásil prezident.

Zmínil, že Česko nabízelo pomoc jak Itálii, tak Řecku, ale ta nebyla reflektována. Proto je podle Zemana potřeba hledat cesty, jak nelegálním uprchlíkům zabránit ve vstupu už na hranicích naší republiky. „O podobném opatření uvažují i další státy, některé staví ploty. Já sám mám po zkušenosti s Berlínskou zdí vůči plotům a zdím určitou averzi,“ komentoval Zeman.

S nadsázkou dodal, že v Srbsku už jsou stejně vykoupeny všechny nůžky na stříhání plechu.

V projevu velvyslancům také řekl, že vítá trvalou přítomnost českých vojáků v Afghánistánu. „Myslím si také, že je rozumné, že působíme i v Mali a v omezeném množství na Sinaji a že se jedná o vyslání naší mise do Keni,“ sdělil Zeman.

Nejedná se podle něj o žádný agresivní militarismus, ale o snahu, aby teroristé nemohli rozvíjet svoje aktivity tím způsobem, že by se jejich spící buňky nakonec objevily i na českém území. „A až by do vzduchu vyletěla i pražská katedrála, tak by se každý ptal, proč jsme proti tomu neposkytli adekvátní opatření,“ vysvětloval svá slova prezident.

Investiční dohody s Čínou

Zeman mluvil také o spolupráci ČR a Číny, která se podle prezidentových slov stane tento nebo příští rok největší světovou ekonomikou. Zeman do Číny poletí v rámci oslav 70. výročí od konce druhé světové války.

„Jsem rád, že budu v Pekingu moci být přítomen podpisu několika významných dohod, které, jak doufám, zahájí Čínskou investiční expanzi v ČR,“ řekl Zeman. Dodal, že se nejedná pouze o dohody ekonomické, ale i kulturní či sportovní.

„Malá, exportně ověřená česká ekonomika by si neměla vytvářet zbytečné nepřátele. Měla by protestovat proti embargům a bojkotům,“ prohlásil také na téma exportu Zeman.

V budoucnosti podle něj dojde i k obnovení korektních ekonomických vztahů s Ruskou federací. Dodal, že exportní pozice si může Česko vytvořit i v Latinské Americe, kam se Zeman chystá. Plánuje také cestu do Ázerbajdžánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám