Hlavní obsah

Kladenskou poldovku ničí zub času. Podívejte se na věž koksovny

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Přestože věž, která dříve sloužila na skladování koksu, poznamenal zub času, stále tvoří dominantu areálu bývalé koksovny Vojtěšské huti v Kladně. Podívejte se na 40 metrů vysokou betonovou krychli na dlouhých muřích nohách tak trochu jinak, z ptačí perspektivy.

Industriální stavba bývalé budovy kladenské koksovny z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Některé části rozsáhlého areálu Poldi Kladno, který dostal název podle paní Poldi, manželky zakladatele podniku Karla Wittgensteina, stále přitahují milovníky industriální architektury. Ti nasávají atmosféru místa, na kterém se pomalu, avšak stále víc viditelněji podepisuje čas.

Celý areál tvoří tři části - Dřín, Poldi a Koněv, původně nesoucí název Vojtěšská huť. Právě zde se do roku 1989 tavila železná ruda ve vysokých pecích. Dnes celý areál chátrá, a tak si krásu starých pecí a opuštěných budov koksoven můžeme jen tiše připomenout při procházce naučnou stezkou.

Provoz koksovny byl ukončen v červnu 1989. Dnes je Vojtěšská huť opuštěná, nalezneme tady pouze torza budov. V oblasti zůstalo zachováno několik objektů včetně výrazné monumentální zavážecí věže koksoven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám