Hlavní obsah

Dienstbier, Škromach i Tejc varují před centralizací moci v ČSSD

Právo, kab
Praha

Volební řád, který prosazuje vedení ČSSD, se nelíbí ministrovi pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi, poslanci Jeronýmu Tejcovi, ani senátorovi Zdeňku Škromachovi a navrhují jeho alternativy. Varují, že návrh prosazovaný grémiem soc.dem. centralizuje moc do jeho rukou.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Svůj návrh volebního řádu zpracoval Dienstbier už na přelomu loňského října a listopadu. „Někteří funkcionáři tvrdí, že to nejde, aby mohli členové rozhodovat, po technické stránce. Ale jde to,“ prohlásil ministr na diskuzi se členy ČSSD, kterou organizoval spolek Idealisté.cz hlásící se k myšlenkám sociálních demokratů.

Nelíbí se mu, že v návrhu vedení strany by lídra krajských voleb vybíraly úzké špičky ČSSD a členové by jeho pozici mohli svým hlasováním pouze potvrdit. Navrhuje proto, aby návrhy na lídra i kandidáty mohla předkládat skupina členů ČSSD, nejen stranické organizace. Krajského lídra by mohlo navrhnout 10 procent členů krajské organizace, v případě dalších kandidátů deset procent okresní organizace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jednorázovým hlasováním by členové rozhodovali o lídrovi i o dalším pořadí na kandidátní listině. Hlasovalo by se ve volebních místnostech, nebo korespondenčně.

Členové by měli tři hlasovací lístky – jedním by vybírali lídra, na druhém okresního lídra a na třetím pořadí všech kandidátů v kraji.

"Složité je to pro volební komisi, která musí vše spočítat. Z hlediska procesu je to jednoduché," prohlásil Dienstbier. Návrh je prý demokratický. "Členové navrhují, volí, reálně rozhodují," uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach

Volební řád, který prosazuje vedení ČSSD, se nelíbí ministrovi pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi, poslanci Jeronýmu Tejcovi, ani senátorovi Zdeňku Škromachovi a navrhují jeho alternativy.

Jeho snažení podpořil i poslanec Jeroným Tejc a senátor Zdeněk Škromach. Ani oni nejsou s návrhem primárních voleb, který předkládá vedení ČSSD, spokojeni. „Řády by neměly být nástrojem k centralizaci na centrální a krajské úrovní. Řád zpracovaný grémiem k tomu trochu směřuje,“ prohlásil Tejc.

Škromach míní, že členové musí rozhodovat o všech lidech na kandidátkách – i o lídrovi. Do hlasování by se podle jeho mínění mohli zapojit i registrovaní příznivci strany.

O volebním řádu bude rozhodovat Ústřední výkonný výbor ČSSD zkraje září. Dienstbier na něj hodlá poslat i svůj vlastní návrh, který podporuje i oranžová odnož Idealisté.cz

Reklama

Související články

V ČSSD se bouří kvůli volebnímu řádu

Návrh volebního řádu ČSSD pro krajské volby, o kterém informovalo páteční Právo, vyvolal uvnitř strany kritiku. Mnoha členům se nelíbí, že lídry voleb má...

Výběr článků

Načítám