Hlavní obsah

V Česku jsou muži a ženy kamarádi, demonstroval v Praze Tichý pochod

Novinky, zpe
Praha

V Praze se ve středu uskutečnil pochod žen proti radikálnímu islámu. Akce, kterou pořádal Blok proti islámu, měla upozornit na podřadné postavení a týrání žen v muslimských zemích. Aktivisté se také chystají předat vládě výzvu, aby islám klasifikovala na hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka.

Protest žen proti islámuVideo: Novinky

 
Článek

Takzvaného Tichého pochodu se zúčastnila asi stovka lidí, ženy nesly v rukách květiny. „Přišla jsem, protože zotročování žen je špatná věc,“ vysvětlila jedna z nich. Muslimové si podle ní mají uvědomit, že v Česku jsou muži a ženy kamarádi. „Jestli se jim to nelíbí, ať sem nechodí,“ dodala.

Na akci, která vyvrcholila na pražském Klárově, promluvilo i několik politiků z Úsvitu - Národní koalice a aktivistů z Bloku proti islámu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace nazvaná Tichý pochod žen

„Je absurdní, že v 21. století existují místa, kde má žena jen poloviční hodnotu,“ prohlásila na pódiu aktivistka hnutí Naštvané matky a Islám v ČR nechceme Eva Hrindová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Účastnice Tichého pochodu žen

Řekla, že věří, že každá muslimská žena alespoň jednou ve svém srdci a duši pocítila neskonalou touhu po svobodě.

„Ale ony tu svobodu nemají. Nemůžou studovat, nemůžou si vybrat partnera, nemůžou řídit auto, nemůžou se oblékat podle sebe,“ jmenovala Hrindová s tím, že to jsou jen drobnosti a mnoho žen trpí například psychickému a fyzickému týrání.

Pochodu se s písní na rtech účastnila například i bývalá poslankyně Jana Volfová.

Výzva pro vládu

Na Klárov přišlo i několik zastánců islámu. „Přišli jsme podpořit boj za ženská práva v islámu. Chceme podotknout, že ne každý islamista je extrémista. Kolik extrémistů je Čechů,“ reagovali přívrženci tohoto náboženství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tichý pochod žen proti útisku v islámu

Stoupenci Bloku proti islámu také představili výzvu, kterou předají vládě. Píší v ní, že nelze popírat, že islám stojí a padá na ponížení ženské poloviny lidstva. Zároveň vládu vyzvali, aby bez odkladu překročili ke klasifikování islámu na hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka.

Na údajné nebezpečí islámu se už protiislámské spolky snažili upozornit sochami ukamenovaných žen, které minulý rozmístili po Praze. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám