Hlavní obsah

Vyrobte si domácí klimatizaci za pár minut

– Praha
Novinky, km, nes

Největší horka jsou sice pryč, i během teplého podzimu určitě oceníte domácí klimatizaci. Její výroba zabere pár minut a náklady se vejdou do tisíce korun. Pojďte si ji zkusit s námi vyrobit.

Vyrobte si domácí klimatizaci za pár minutVideo: Novinky

 
Článek

Na klimatizaci budeme potřebovat pět dvoulitrových PET lahví se zmrzlou vodou, větráček (přesněji axiální ventilátor), plastové koleno o průměru cca 10 cm a polystyrenovou krabici minimálně takové velikosti, aby se do ní s jistou rezervou vešly všechny PET lahve. Jako výrobní nástroj nám postačí řezák.

“Do víka od krabice vyřízneme dva otvory. Otvory je potřeba udělat v protilehlých rozích, aby mohl vzduch proudit celou krabicí. Jakmile máme otvory vyříznuté, dáme dovnitř krabice flašky naplněné ledem. Poté upevníme větráček a také koleno. Nakonec větráček zapojíme do elektriky a jsme hotoví,” vysvětluje technik Martin Strouhal z dílny DIY Praha.

Samotná výroba domácí klimatizace zabere necelých pět minut. Zhruba čtvrt hodiny trvalo zapojení kabelů do ventilátoru. Led v PET lahvích vydrží zhruba čtyři hodiny. Pro stabilní chod klimatizace je ideální mít v mrazáku PET lahve na výměnu.

Všechny součástky seženete v nejrůznějších hobby obchodech, kde jsou běžné dostupné. Cenová hranice všech potřebných věcí je zhruba do jednoho tisíce korun. Z klimatizace fouká příjemných 20 - 22 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám