Hlavní obsah

V Česku padaly teplotní rekordy. Na Přerovsku naměřili 35,5 stupně

• Aktualizováno

Desítky let staré teplotní rekordy byly pokořeny. Například v Bělotíně na Přerovsku meteorologové odpoledne naměřili 35,5 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1988 pro tuto stanici činil 32,1 stupně Celsia. Uvedla to Andrea Petričáková z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Tabulky teplotních maxim musí po tomto víkendu přepsat také zaměstnanec meteorologické stanice v Javorníku na Jesenicku, kde rtuť teploměru odpoledne vyšplhala na 34,4 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1993 zde byl překonán o rovný stupeň. Stanice z Luké na Olomoucku v sobotu nahlásila nové teplotní maximum 32,2 stupně Celsia. Rekord z roku 1988 činil 30,9 stupně Celsia.

Ve Strážnici na Hodonínsku meteorologové naměřili 35 stupňů, díky čemuž byl překonán rekord z roku 1962. V Brně-Žabovřeskách pak padl rekord z roku 1988, meteorologové zde naměřili 34,2 stupně. V Dyjákovicích na Znojemsku meteorologové naměřili 33,5 stupně, překonán byl tak rekord z roku 1993.

Na Vysočině dnes byl překonán teplotní rekord pouze ve Vatíně na Žďársku, kde meteorologové naměřili 30,2 stupně. Dosavadní rekord pro tento den z roku 1993 měl hodnotu 29,6 stupně Celsia

Teplotní rekordy padaly tento týden prakticky každý den, obzvláště na jihu Moravy. V neděli by to mohlo skončit. Má být oblačno až polojasno, během dne postupně až zataženo, na většině území kraje přeháňky a bouřky. Nejvyšší odpolední teploty mohou vystoupat až k hranici 33 stupňů.

Teploty budou postupně klesat

V nadcházejících dvou týdnech má být na území Česka přes den průměrně okolo 25 °C. „Po výrazně nadprůměrných teplotách bude první týden období až téměř teplotně průměrný. Další dva týdny budou, ve srovnání s dlouhodobým průměrem, nadprůměrné,“ uvedli v sobotu meteorologové v měsíčním výhledu. [celá zpráva]

S blížícím se začátkem školního roku by však měla rtuť v teploměrech klesat. „Poslední týden se bude blížit k průměrným hodnotám daného období a průměrná týdenní maximální teplota vzduchu se bude pohybovat kolem 20 °C a průměrná týdenní minimální teplota kolem 9 °C,“ stojí ve výhledu ČHMÚ.

Srážkově by měly být nadcházející čtyři týdny průměrné až nadprůměrné. „Nejvíce atmosférických srážek spadne pravděpodobně hned v prvním týdnu od 17. do 23. srpna s průměrným týdenním úhrnem až kolem 35 mm. Tedy vzhledem k normálu výrazně nadprůměrný úhrn,“ podotkli meteorologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám