Hlavní obsah

Inspekce pokutuje, ale šmejdi dál vesele podvádějí

Právo, Jiří Novotný

Organizátoři předváděcích prodejních akcí dále houfně porušují předpisy. Oznámila to Česká obchodní inspekce (ČOI), která v letošním druhém čtvrtletí zkontrolovala 94 těchto akcí a na 81 procentech z nich zjistila nedostatky.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Organizátorům jsme uložili pokuty za celkem 4,5 miliónu korun,“ sdělila ČOI. Mezi zjištěnými nedostatky převažovaly nehlášené akce. Časté ale bylo i používání zakázaných klamavých obchodních praktik, ve třech případech dokonce praktik agresivních.

Prodávající například vytvářel klamný dojem, že spotřebitel vyhrál nebo vyhraje, pokud splní určité podmínky. Ve skutečnosti nic nevyhrál, nebo pro získání výhry musel vynaložit nemalé finanční prostředky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Potřebná novela čeká na druhé čtení

Zasáhnout účinněji proti nezákonným praktikám předváděcích firem je podle ČOI stále složitější. Tzv. šmejdi kontaktují spotřebitele formou osobních písemných či telefonických pozvánek.

„Bez pomoci takto oslovených spotřebitelů máme ztíženou možnost se o konání akcí dovědět. Nejúčinnější obranou tedy je na akce nechodit,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Ve Sněmovně teď čeká na druhé čtení vládní novela zákona o ochraně spotřebitele, která má inspektorům ČOI dát právo nahrávat průběh předváděcích akcí i bez souhlasu jejich pořadatelů. Nově také umožní řešit spory mezi firmami a spotřebiteli i mimosoudní cestou.

Novela již v roce 2016?

„Je zjevné, že šmejdi stále na českém trhu operují a poškozují spotřebitele, především seniory. I proto jsme do novely zařadili možnost jejich akce nahrávat. Cílem je uvést do praxe účinný nástroj, který umožní zdokumentovat klamavé či agresivní praktiky některých prodejců, a zamezit tak jejich dalšímu působení,“ uvedl k tomu už dříve ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

S Mládkovým návrhem novely vyslovila vláda souhlas letos 16. března a Poslanecká sněmovna jej 27. května propustila do druhého čtení. Předcházet tomu však musí ještě projednání ve sněmovních výborech. Zatímco zemědělský výbor již novelu podpořil, ústavně-právní se jí bude zabývat 2. září.

Otázkou je, zda se legislativní proces stihne dotáhnout tak, aby tato potřebná novela mohla od ledna 2016 nabýt účinnosti. Někteří poslanci k ní navíc mají připomínky.

Inspekci je nutné personálně posílit

Například Martin Plíšek (TOP 09 a Starostové) oceňuje, že novela zavádí možnost mimosoudního řešení sporů mezi firmami a spotřebiteli.

„Na to má být ale v ČOI vyčleněno jen dvacet zaměstnanců. Hrozí tak, že ČOI bude kapacitně zahlcena a spory ve lhůtě 90 dnů nestihne vyřešit,“ upozornil Plíšek.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) zase návrh novely označil za málo ambiciózní.

„ČOI často dává různým předváděcím firmám pokuty, ale není už schopna doložit, zda vůbec byly vymoženy. Co se takhle zabývat otázkou kaucí? Pořádáš předváděcí akci, slož kauci. A v případě, že na té akci zjistí inspektoři nedostatky, bude pokuta stržena z kauce,“ doporučil Filip. Mládek slibuje ČOI personálně posílit a vybavit novou technikou.

„Boj s nekalými prodejními praktikami je stále náročnější, přesouvá se do soukromí, ale i na internet, má mezinárodní rozměr. Vyžaduje tedy i nové technické prostředky pro kontrolní činnost ČOI a tomu odpovídající legislativu,“ zdůrazňuje ministr průmyslu a obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám