Hlavní obsah

Tajné služby budou mít přístup k informacím od operátorů i z finančních úřadů, odsouhlasil Senát

Praha

Tajné služby se nově dostanou k daňovým údajům či informacím od telekomunikačních operátorů i bank. Novelu, která rozšiřuje pravomoci zpravodajským službám, ve středu posvětili senátoři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podle ministra vnitra Milana Chovance se získané informace zneužívat nebudou.

Článek

Zpravodajci budou moci díky rozšířeným pravomocem zjistit majitele telefonní stanice nebo číslo účastníka hovoru. Dosud měli při použití odposlechů pouze obsah hovoru a telefonní číslo.

Ze zákona taky zmizí omezení, které nyní umožňuje zpravodajským službám získávat údaje chráněné bankovním tajemstvím výhradně v případech, které se týkají financování terorismu.

Zpravodajské služby budou dále oprávněny požadovat od Generálního finančního ředitelství údaje o daních. Ředitelství však nemusí vyhovět, pokud by mohlo dojít k narušení řádného výkonu správy daní.

Novinka má státu pomoci potírat zejména organizovaný zločin, praní špinavých peněz a terorismus či zlepšit podmínky pro odhalování korupce.

Chovanec: Informace se zneužívat nebudou

Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák se již dříve nechal slyšet, že širší pravomoci měly mít tajné služby už dávno. Je však podle něj nutné dohlížet na to, aby je nezneužily, uvedl Český rozhlas.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) senátorům ve středu řekl, že soudní kontrola těchto pravomocí je dostatečná. Není podle něj třeba se obávat, že by se získané informace zneužívaly.

Někteří senátoři vyjadřovali obavy, že kontrola tajných služeb je nedostatečná a chtěli návrh zákona zamítnout. Výměna informací bez kontroly vadila například Elišce Wagnerové (SZ), která návrh na zamítnutí vznesla. Před oklešťováním svobody varoval i Ivo Valenta (Stranu soukromníků). Většina senátorů však hlasovala pro schválení zákona.

Novela teď poputuje k prezidentovi republiky. Pokud ji podepíše, platit by měla od příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám