Hlavní obsah

V Česku zuří požáry, je jich nejvíce za posledních pět let

Teploty blížící se čtyřicítce provází v Česku další vlna požárů. V pondělí dokonce padl rekord v jejich počtu. Hasiči vyjížděli k 199 požárům, což byl nejvyšší denní počet za posledních pět let. Denní průměr přitom činí zhruba 50 požárů.

Letecké záběry: Plameny zničily les a pole na PlzeňskuVideo: Novinky

 
Článek

Vůbec největší počet zaznamenali hasiči 21. dubna 1996, kdy zasahovali u 597 požárů. Nejčastěji nyní hoří v lesích a na polích.

V úterý hořely třeba dva hektary lesa u obce Rájec na Ústecku nebo 12 hektarů pole a lesa v Broumech na Berounsku. Zhruba po čtyřech hodinách dostali hasiči plameny pod kontrolu. „Dohašují se ohniska. Na místě zasahuje necelá padesátka hasičů," řekl mluvčí Milan Rudolf.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hasiči likvidovali požár lesa v části chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.

Kvůli nepřístupnému skalnatému terénu nasadili i speciální techniku. "Máme na místě i malé pásové vozidlo, které pomáhá transportovat materiál, který potřebujeme k hašení," doplnil Rudolf.

Hasiči navíc stále bojovali s požárem mezi Horním Hradištěm a Mladoticemi na Plzeňsku, který od pondělí poničil zhruba 30 hektarů pole a dvacet hektarů lesa. Způsobil škody předběžně odhadnuté na 3,5 miliónu korun.

"Hasiči se na místě stále střídají a prolévají požářiště vodou. Budou ho ještě procházet s termokamerou a hledat skrytá ohniska," uvedla mluvčí.

Foto: Václav Pancer, ČTK

U Bavorova na Strakonicku shořelo 10. srpna na ploše cca 150 hektarů pole a část lesa. Na místě zasahovali hasiči z přilehlých částí Jihočeského kraje.

Kromě požáru u Mladotic hasiči v kraji bojovali s několika dalšími požáry, jeden z nich vzplanul dokonce přímo v Plzni. V Borské ulici hořela asi na ploše 1000 metrů čtverečných tráva a keře.

Podívejte se na zničenou travnatou plochu Prokopského údolí po zasažení požárem Video: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám