Hlavní obsah

Sobotka: O odebírání dětí z rodin v Norsku bude jednat visegrádská čtyřka

Případy odebírání dětí z rodin v Norsku se budou zřejmě zabývat experti visegrádské čtyřky (V4). Česko, které skupině nyní předsedá, plánuje o tématu začít jednat. Ve své zprávě pro poslance o krocích vlády v kauze bratrů Michalákových to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Norská sociální služba odebrala české matce a otci oba syny v květnu 2011, vyrůstají v pěstounských rodinách. Matka je chce zpět. Podobné případy mají i Slovensko a Polsko.

"Ministerstvo zahraničních věcí plánuje otázku odebírání dětí otevřít na expertním jednání v rámci předsednictví České republiky ve Visegrádské skupině," uvedl ve zprávě premiér. Podle něj se česká vláda bude záležitostí zabývat "i v rámci spolupráce států Visegrádu". Ministerstvo zahraničí zjistilo, že slovenská diplomacie v případu svých občanů podniká podobné kroky jako česká strana v kauze Michalákových, dodal předseda vlády.

Norská krajská sociální komise by měla v září začít rozhodovat o tom, zda Eva Michaláková dostane dnes desetiletého Denise a šestiletého Davida zpět do péče. Norská sociální služba Barnevernet nedávno navrhla matku zbavit rodičovských práv k oběma dětem a mladšího chlapce dát k adopci pěstounům. Česká strana se opakovaně postavila proti.

Sobotka zdůraznil, že je nutné nechat norské řízení dokončit a právníci Michalákové by měli zvolit aktivní přístup. "Nutno však podotknout, že právní zastoupení paní Michalákové nemá jednotnou linii. Informace od norských advokátek se nedaří získávat snadno a pružně," napsal předseda vlády.

Podle něj česká strana norské právničky opakovaně vyzvala, aby sdělily svou strategii i to, jakými důkazy Michalákovou podpoří.

Norská sociální služba neumožnila českým úřadům nahlížet v Norsku do spisu, přestože měly od matky plnou moc. Tu ale odmítl dát otec hochů. "Nyní v řízení začal být aktivní a i on usiluje o úpravu svých poměrů ke svým synům," sdělil poslancům premiér. Ve zprávě podotkl, že chlapci nyní mluví jen norsky, v Norsku se narodili a žijí tam i oba jejich rodiče.

Michaláková má v Česku řadu podporovatelů. Podle některých ochránců dětských práv se ale upřednostňuje zájem matky nad zájmem hochů, politici nemají o případu všechny informace a zjištění o situaci chlapců se neberou v potaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám