Hlavní obsah

Kvůli vedrům se zvyšuje riziko otravy oxidem uhelnatým

– Praha
Novinky, zpe, bas

Tropické počasí, které v Česku trvá už několik týdnů, zvyšuje nebezpečí otravy oxidem uhelnatým. Jen během srpna museli pražští záchranáři vyjíždět ke čtrnácti případům, informovala Novinky mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z příznaků otravy oxidem uhelnatým je bolest hlavy.

Článek

„Souvisí to s počasím. Když jsou velké mrazy nebo vysoké tropické teploty, sráží atmosférický tlak zplodiny zpátky do komínů. Pokud je tam ještě jiný problém, nějaká překážka nebo nejsou v pořádku odvětrání nebo komínový průduch, tak velmi lehce dojde k intoxikaci,“ vysvětlila Ernstová.

Oxid uhelnatý je podle ní velmi zrádný plyn, který není cítit. Několik nadechnutí stačí k tomu, aby člověka začala bolet hlava nebo cítil nevolnost. „Spousta lidí tyhle pocity přisuzuje horku, tím pádem nevolají záchranáře, ani neopustí zamořený prostor,“ sdělila mluvčí. Potom člověk upadne do bezvědomí.

Zákeřný plyn z tkání vytěsňuje kyslík a jako první napadá mozkové buňky. „Takže pacienti často umírají později v nemocnicích nebo jsou postiženi doživotními následky otravy,“ uvedla Ernestová.

Čtrnáct případů během srpna

Během letošního července museli pražští záchranáři vyjíždět k šesti případům, v srpnu už ke čtrnácti. Vloni přitom nebyla podle Ernestové v srpnu intoxikace z plynových spotřebičů žádná.

V pátek zasahovali pražští záchranáři u případů, jeden muž na otravu zemřel. [celá zpráva]

Minulý týden v úterý se zase v koupelně otrávil teprve čtyřiadvacetiletý muž.

Pomůže čidlo i větrání

Záchranáři proto připomínají, aby lidé důkladně větrali například v místnostech, kde používají k ohřívání vody plynovou karmu nebo kotel. To platí zejména při napouštění vany, koupání či sprchování. Ernestová také doporučuje instalovat v bytě čidlo, které množství oxidu monitoruje.

Všeobecná zdravotní pojišťovna zaregistrovala za poslední tři roky 1160 případů s diagnózou „otrava oxidem uhelnatým“. Podle dat, která zveřejnili lékaři z České společnosti hyperbarické a letecké medicíny, ročně na tuto otravu zemře 140 – 150 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám