Hlavní obsah

Nápor migrantů je zásadní nebezpečí, domnívá se Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou

Nápor běženců vnímá bývalý prezident Václav Klaus jako zásadní nebezpečí. Evropské země by podle něj měly přijmout na hranicích taková opatření, která by migrantům zamezila v příchodu. Exprezident to řekl v pondělí během svatovavřinecké poutě na Sněžku.

Foto: David Taneček, ČTK

Bývalý prezident Václav Klaus při tradiční Svatovavřinecké pouti na Sněžku

Článek

„Evropa má jednoznačně říci, že žádní svévolně přicházející uprchlíci ne, a má udělat všechna opatření na hranicích, aby sem nepřicházeli," řekl Klaus.

Aktuální přístup k situaci je podle něj neskutečnou nezodpovědností politiků současných, jak v ČR, tak v Evropě. „Ti naši se lacině vymlouvají na tu Evropu," míní bývalý prezident.

V polovině června česká policie kvůli migraci uprchlíků z Asie a Afriky do Evropy zesílila kontroly a odhalených uprchlíků stále přibývá. Mezi zadrženými jsou zejména občané Sýrie, následují Iráčané a Afghánci. Většina lidí se do ČR dostává z Řecka přes Maďarsko a Rakousko a téměř všichni uvádějí jako svůj cíl Německo.

Ministerstvo vnitra očekává, že v příštím roce přijde do Česka pět až sedm tisíc běženců. Letos jich má být kolem tří a půl tisíce.

Migraci řeší většina států EU

Vlna migrace trápí v současné době většinu států Evropské unie. Podle informací OSN dorazilo do Evropy od ledna do konce července přes Středozemní moře na 224 tisíc uprchlíků a běženců.

Do Itálie podle nich letos doplulo zhruba 98 tisíc uprchlíků a do Řecka kolem 124 tisíc. Při pokusu o přeplutí Středozemního moře zahynulo přes 2100 lidí. Za celý loňský rok ve Středozemním moři zahynulo přinejmenším 3279 migrantů. Drtivá většina běženců se na náročnou a nebezpečnou cestu vydala podle OSN kvůli válce, násilnostem a útlaku ve vlasti.

Ze Sýrie uprchly téměř čtyři miliónů lidí
Z válkou zkoušené Sýrie uprchly podle letošních statistik UNHCR téměř čtyři milióny lidí, do Evropy jich tak proudí jen malý zlomek. Necelé dva milióny Syřanů našly útočiště v Turecku, milión a půl v Libanonu (jehož vlastní populace čítá pouhých 4,5 miliónu osob), dalším poskytlo své zdroje Jordánsko. Více než polovinu z celkového počtu syrských uprchlíků tvoří děti.

Čtyřicet nelegálních uprchlíků denně

Český premiér Bohuslav Sobotka již dříve ujistil, že vláda má bezpečnostní situaci pod kontrolou. Cizinecká policie podle informací z minulého týdne zadrží denně na českém území kolem čtyřiceti nelegální imigrantů.

Členské země EU na konci června odmítly návrh Evropské komise na povinné rozdělení 40 tisíc osob, které velmi pravděpodobně mají nárok na mezinárodní ochranu a jsou nyní v Itálii a Řecku. Zároveň se ale dohodly, že odpovídající počet si v příštích dvou letech rozdělí na dobrovolném základě.

Česká vláda schválila, že republika přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Letos by to mělo být 400 lidí, příští rok 700 a 400 pak v roce 2017. Zhruba 1100 lidí by mělo Česko převzít od zemí EU s velkým náporem migrantů – tedy od Itálie a Řecka, 400 pak z táborů na Blízkém východě.

Zeman nemá podle Klause alternativu

Klaus se také vyjádřil k úřadování svého nástupce. Současný prezident Miloš Zeman nemá podle Klause na české politické scéně srovnatelnou alternativu. Zeman však opětnou kandidaturu na funkci českého prezidenta doposud nepotvrdil ani nevyvrátil.

„Já nevím, zatím dává najevo, že kandidovat nechce, ale já zatím nevidím nějakou smysluplnou alternativu," okomentoval Zemanův postoj Klaus. Podle ČTK se Zeman k možné kandidatuře vyjádří rok před koncem funkčního období. „Pan prezident své rozhodnutí oznámí rok před ukončením tohoto mandátu,” potvrdil mluvčí Jiří Ovčáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám