Hlavní obsah

Čekají nás další extrémní vedra, teploty zaútočí na 38 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jsou před námi další extrémně teplé dny, teploty mohou v pátek a sobotu přesáhnout 38 stupňů Celsia, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ochladí se jen přechodně v noci ze soboty na neděli, kdy do ČR dorazí silné bouřky doprovázené krupobitím, nárazovým větrem a přívalovými dešti, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

V sérii slunečných dnů pokračuje i čtvrtek, kdy bude jasno až polojasno. „Teploty v odpoledních maximech vystoupají na 32 až 36 stupňů, takže se budou opět přepisovat tabulky rekordů,“ uvedla Honsová.

Ze čtvrtka na pátek nás čeká tropická noc, teplota bude mezi 22 a 18 stupni. Přes den ukáže teploměr 34 až 38 stupňů. „Bude kulminovat tropický vzduch ze severní Afriky, obloha bude jasná až skoro jasná,“ řekla meteoroložka. Podle ČHMÚ ojediněle nelze vyloučit i teploty vyšší.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Noc z pátku na sobotu bude opět velmi teplá, mezi 22 a 18 stupni. Přes den bude zpočátku jasno, teploměr na západě ukáže 33 stupňů, v Praze 36 a na Moravě a ve Slezsku 38 °C.

Odpoledne bude ze západu přibývat oblačnosti, bude oblačno až zataženo. „Už večer budou bouřky na území Čech, v noci dorazí také na Moravu a do Slezska,“ očekává Honsová. Bouřky bude doprovázet nárazový vítr s rychlostí až 70 km/h.

Místo začátku podzimu vrchol léta

V neděli bude oblačno s dešťovými přeháňkami, místy bouřky. „Od západu přijde vyšší tlak vzduchu a studená fronta se bude rozpadat,“ doplnila meteoroložka. Obloha bude polojasná, teploty v Čechách klesnou na 28 stupňů, na Moravě a ve Slezsku na 32.

V pondělí má svátek Vavřinec. „Pranostika říká, že svatý Vavřinec, první podzimec. Podle našich předků by měl pomalu začínat podzim, ale léto půjde do vrcholu,“ uvedla Honsová. Rtuť teploměru se bude pohybovat mezi 31 a 35 stupni.

Od úterý bude teplota opět stoupat na 36 až 37 stupňů. „Takové počasí by mělo vydržet do 15. srpna, poté teploty klesnou pod 30 stupňů,“ upřesnila Honsová.

ČHMÚ vydal kvůli vysokým teplotám výstrahu před vedry. Ta platí od čtvrtečních 10:30 do odvolání na celém území České republiky. Stále platí také výstraha před zvýšeným rizikem vzniku požárů.

Lidé by měli dodržovat pitný režim, vyhýbat se přímému pobytu na slunci a omezit fyzickou zátěž. Ve stojících autech na slunci by neměli nechávat své děti ani psy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám