Hlavní obsah

Zaorálek do Libanonu neletí. Pátrání po ztracených Češích zatím nikam nevede

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Pětice Čechů, která v červenci zmizela v Libanonu, mohla být podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) obětí teroristického činu. Šéf české diplomacie to uvedl ve středu po jednání krizového štábu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Článek

„Je to jedna z vážných variant, že skutečně mohlo dojít k teroristickému činu. Je tady vážné podezření, že došlo k útoku na české občany,“ řekl Zaorálek. To je podle něj taky jeden z důvodů, proč celou kauzu vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Zaorálek měl tento týden kvůli ztraceným Čechům do Libanonu odletět. Se svým protějškem Džibránem Básilem se však dohodl, že cestu do Bejrútu zatím odloží.

„Můj kolega mě požádal, abych tu cestu odložil. Řekl mi, že se jim nepodařilo shromáždit dostatečné množství podkladů a informací natolik zásadních, aby to ospravedlnilo cestu na úrovni ministra,“ uvedl Zaorálek. Dalším důvodem je podle něj komplikovaná vnitropolitická situace v Libanonu.

Místo ministra poletí náměstek

Členové krizového štábu se na středeční schůzi dohodli, že do Bejrútu v příštím týdnu vyšlou delegaci na úrovni náměstka ministra zahraničí Jakuba Kulhánka. Součástí delegace by měl být i ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

„Právě tento útvar má na starosti pátrání, které se týká zmizení pěti občanů a možného spáchání teroristického útoku na české občany v Libanonu. Proto tento tým, a proto by v delegaci měl být pan Šlachta,“ vysvětlil Zaorálek. Cesta by měla nejen připravit  ministrovu návštěvu, ale současně posílit spolupráci mezi policejními složkami Libanonu a ČR.

Policie vyhlásila pátrání

Češi zmizeli v polovině července v údolí Baikáa u syrských hranic. Šéf české diplomacie minulý týden vzkázal, že spekulace o zmizení mohou ohrozit jejich životy. Minulý týden po pětici vyhlásila pátrání policie a zveřejnila jejich identitu.

V Libanonu se ztratili reportéři jindřichohradecké televize Pavel Kofroň a Miroslav Dobeš. V zemi měli údajně točit reportáž o uprchlících. Spolu s nimi se pohřešují překladatel Adam Homsi a voják Martin Psík, který dříve působil v Afghánistánu a se skupinou měl jet jako bezpečností poradce.

Pátým zmizelým je advokát Jan Švarc, který podle své právní kanceláře navštívil Libanon kvůli případu svého klienta Alího Fajáda.

Fajád byl loni v ČR zadržen se dvěma muži kvůli podezření, že chtěl prodat zbraně a kokain americkým agentům. Ti předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Fajád nyní čeká, až bude vydán do USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám