Hlavní obsah

Vedra v Česku: V Teplicích padl sedmdesátiletý rekord

Meteorologové na řadě míst přepisovali v úterý dlouhodobé teplotní rekordy. V Teplicích naměřili 35,1 stupně Celsia, padl tak téměř sedmdesátiletý rekord, který činil 34,4 stupně. Jde o stanici s řadou měření 117 let. Maximum zaznamenali i v Řeži u Prahy, a to 36,5 stupně, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Petr Horník, Právo

Děti se svlažují ve vodním světě v Park Mirakulum v Milovicích.

Článek

V Doksanech bylo nejtepleji od roku 1986, o tři desetiny stupně tam bylo překonáno maximum 34,9 stupně Celsia. V Průhonicích bylo 35,2 stupně, o téměř tři stupně víc než činil rekord z roku 1947.

Nejvyšší teplotu naměřili meteorologové také v Dobřichovicích, a to 35,8 stupně Celsia.

V noci má přes Česko přejít studená fronta, ve středu se přesto teploty dostanou opět nad tropickou třicítku. Od čtvrtka meteorologové opět očekávají nárůst až k 35 stupňům Celsia.

Na většině míst v České republice bylo už do konce července víc tropických dnů, než jindy bývá za celý rok. Nejvíce tropických dní, kdy se maximální denní teplota vyšplhala alespoň na 30 stupňů Celsia, bylo na jihovýchodě Moravy. Čtyřiadvacet jich do nástupu srpna meteorologové zaznamenali v Brodě nad Dyjí, Dyjákovicích a Strážnici.

Sucho doprovázející vedra je v Česku nejhorší za posledních 12 let. Postihlo toky i podzemní vody. Meteorologové v červenci uvedli, že nejde o stoleté sucho a jako příklad zmínili rok 1947 nebo 30. léta minulého století, kdy byly velmi suché tři roky za sebou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám