Hlavní obsah

Zchlaďte se v přírodních koupalištích. Pozor na špatnou kvalitu vody

– Praha

Do Česka přišla další vlna veder a většina lidí si tak zpříjemní tropické dny u vody. Vyhledávanými místy budou i přírodní koupaliště. Ne všude je však koupání doporučeno. V metropoli je například v rybníku Šeberák koupání zakázáno. Zhoršená kvalita vody je také v pražské Hostivaři. Méně průzračná voda je i ve vodní nádrži Džbán.

Zchlaďte se v přírodních koupalištích. Pozor na špatnou kvalitu vodyVideo: Novinky

 
Článek

Hygienickým požadavkům nevyhovujícím místem, které představuje zdravotní riziko, je v Praze rybník Šeberák. Hygienici ho hodnotí třetím stupněm.

„My bychom jednoznačně nedoporučili koupání na koupališti v Šeberáku. Tam je voda nevhodná ke koupání, je tam značné množství sinic. Dále je zhoršená jakost vody na Hostivaři, kde nedoporučujeme koupání citlivým jedincům. Určitě je dobré se po koupání osprchovat pitnou vodou. To platí především po koupání v jakékoli přírodní vodě, která není zcela vyhovující jakosti,” potvrdil vedoucí oddělení hygieny vody Hygienické stanice hl. m. Prahy.

Naopak ideálním místem ke koupání je Koupaliště Radotín, Divoká Šárka či Motol. Jedná se současně o místa, kde se na čištění vody podílí vodní rostliny. V současné době je v Praze mimo provoz koupaliště Lhotka. Toto uzavření potrvá pravděpodobně až do příští sezóny.

Ve Středočeském kraji je to s kvalitou vody podstatně horší. Zvýšený výskyt sinic hygienici zaznamenali v nádržích Písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Nedoporučují také koupání v Orlické přehradě. Kvalita voda v ostatních místech odpovídá normě.

Testování kvality vody by lidé podle hygieniků neměli podceňovat. V opačném případě by jim to mohlo způsobit zdravotní problémy. Mezi ty nejčastější například patří vyrážka, zánět spojivek i dočasná nevolnost. Vodě s výskytem sinic by se měli vyvarovat především děti, těhotné ženy, alergici a lidé s dalšími zdravotními problémy.

Míst, kde aktuálně platí zákaz koupání, je hned několik. Kromě rybníku Šeberák v pražských Kunraticích se jedná také o Hnačovský rybník na Plzeňsku, Velký rybník na Karlovarsku a v neposlední řadě také Přehradní nádrž Rozkoš na Královéhradecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám