Hlavní obsah

Březina bude ČSSD vysvětlovat, jak byl zproštěn obžaloby

– Praha • Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pozve Karla Březinu, vlivného pražského sociálního demokrata, na nejbližší jednání politického grémia. Nynější zastupitel pražského magistrátu tam bude muset vysvětlit, jak byl před čtyřmi lety zproštěn obžaloby. Podle týdeníku Respekt Březina tehdy slíbil soudci Ondřeji Havlínovi, který měl jeho případ na starosti, místo v diplomacii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Březina v soudní síni. Archivní snímek

Článek

Březina tvrzení, že byl obžaloby zproštěn účelově, odmítá a označil ho za spekulace. „Nikdy jsem nikomu nenabídl peníze ani jakýkoli post, ani jinou věc,” ohradil se Březina proti nařčení, že měl Havlínovi za zprošťující rozsudek slíbit místo v diplomacii.

Premiér si však chce Březinu pozvat na nejbližší jednání politických špiček. „Není mi známo, že by byl v této věci trestně stíhán. Žádné další informace k této záležitosti nemám. Pozveme ho na nejbližší jednání politického grémia, aby nám objasnil svůj postoj k celé záležitosti,“ napsal Právu.

Sobotka zároveň připomněl, že Březina všechna tvrzení o zákulisní dohodě se soudcem Havlínem popřel.

Březina: Jsou to spekulace

Informace sdělil týdeníku Respekt kladenský soudce Petr Sedlařík. Odkázal přitom na odposlechy, které jsou součástí jiné kauzy, v níž Sedlařík tento týden poslal Havlína nepravomocně na 6,5 roku do vězení. [celá zpráva]

„Velmi důrazně se ohrazuji proti tvrzením a spekulacím uvedeným v článku časopisu Respekt,” napsal Březina s tím, že zásadně odmítá, že jakýmkoli způsobem ovlivnil rozhodnutí obvodního soudu, což má vycházet z odposlechů jiných osob.

Březina připomněl, že proti zprošťujícímu rozsudku se odvolal státní zástupce a městský soud odvolání zamítl. „O mém zproštění tak soud rozhodl pravomocně,” doplnil.

Tajil angažmá ve firmách

Březinovi před čtyřmi lety hrozily až dva roky vězení za to, že zatajil své angažmá ve dvou zkrachovalých firmách, a nechal se pak zvolit do dozorčí rady další společnosti, což se podle zákona nesmí. Havlín ho tehdy obžaloby během pár stání zprostil.

Prostorový odposlech Havlína podle Respektu zachytil, jak v rozhovoru se svým známým o Březinově kauze hovoří. Havlín se pak údajně s Březinou domluvil, že ho zprostí viny na základě toho, že uvěřil pochybnému právnímu posudku, a jednal tím pádem neúmyslně.

Březina mu prý za zprošťující rozsudek nabízel peníze, ale ty soudce nechtěl. Požadoval pomoc s územním plánem v Praze a místo v diplomacii. Havlín naposledy působil jako velvyslanec v Bulharsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám