Hlavní obsah

Zoo na Hluboké získala vzácné medvědy plavé

– České Budějovice
Právo, Pavel Orholz

Chovnou skupinou medvědů plavých se jako jediná v celé střední a západní Evropě může od tohoto týdne chlubit Zoologická zahrada Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Za medvědem Altajem, který je v zoo už od srpna loňského roku v tomto týdnu přicestovaly dvě samičky Gul a Zucha.

Foto: Michaela Jerhotová

Medvědice Gul a Zucha přicestovaly do hlubocké zoo z Tádžikistánu

Článek

Chovatelé teď budou usilovat o rozmnožení tohoto medvěda. „Prozatím jsou však obě samičky drženy v izolaci ve vnitřních prostorách medvědích ubikací, odpočívají po dlouhé cestě a adaptují se na nové prostředí. Návštěvníci je budou moci vidět ve výběhu přibližně za čtyři týdny,“ uvedl zástupce ředitele zoologické zahrady Roman Kössl.

Gul a Zuchra (v překladu Kvítek a Nádherná) přicestovaly ve středu po dlouhých jednáních a přípravách klimatizovaným kamiónem ze šest tisíc kilometrů vzdálené zoologické zahrady Dušanbe v Tádžikistánu, kde se narodily.

Foto: Michaela Jerhotová

Medvědice Gul a Zucha

Jde o vzácného medvěda, který je poddruhem medvěda hnědého. Na většině území svého výskytu v přírodě je označen jako kriticky ohrožený. V seznamech Washingtonské úmluvy CITES je zařazen do kategorie nejvíce ohrožených.

„Kromě několika zoologických zahrad v Asii, zejména v místech jejich původu například v Dušanbe a Taškentu, jsou medvědi plaví chováni jen v několika zoologických zahradách v Rusku a na Ukrajině především ve městech v Asii, v Evropě pak jen v Penze, Permu, Kyjevě a v Nikolajevu, celkem je to kolem třiceti zvířat. Na americkém kontinentě, v Austrálii či v Africe je nenajdete,“ uvedl Kössl.

Reklama

Výběr článků

Načítám