Hlavní obsah

Přátelská objetí aneb Poněkud zvláštní charita

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu koluje výzva k účasti na novém konceptu charity. Podle jeho autora Davida Baldriana (41) je inovativní v tom, že dárci mohou na své dobrotě nakonec i slušně vydělat. Jenže odborníci na charitu jsou skeptičtí a někteří mají dokonce podezření, že nejde ani tak o charitu, jako o klasické „letadlo”.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Když se stanete členy Klubu Hugs (hug je v překladu přátelské objetí) a budete měsíčně přispívat 23 eur (asi 630 Kč), tak můžete podpořit charitativní projekt, který si vyberete, a zároveň si můžete vydělat až desítky tisíc.

Klub je součástí společnosti Hugs Foundation, s. r. o. a Baldrian tvrdí, že veškeré příspěvky jsou řádně zdaněné.

„Myslím, že když se lidé naučí pomáhat a tvořit hodnoty, tak se jim to vrátí,“ vysvětlil Baldrian Právu. Vše může vypadat jako bohulibý projekt. Ale pro koho vlastně?

Minimálně 55 procenty příspěvku podpoříte potřebné a zbytek částky půjde na provoz klubu. A když seženete další dárce, dostanete podíl z jejich příspěvků. Ale kolik potom zbyde na skutečnou charitu? Toť otázka.

Podle webových stránek společnosti se od března vybralo 13 861 eur (zhruba 374 tisíc korun) od 683 přispěvatelů.

„Peníze jsme dostali tak, jak jsme měli. Komunikace probíhá bez problémů,“ popsal Právu Josef Kožíšek ze Sdružení sportovního vzdělávání dětí a mládeže, které dostalo od Hugs Foundation asi 4,5 tisíce korun na provoz tělocvičny, kde probíhá výuka juda.

„Klasické letadlo“

Ačkoli městský soud Baldrianovu společnost zaregistroval, její fungování se nezdá Kláře Šplíchalové, která je ředitelkou Fóra dárců, což je sdružení zastřešující dobrovolné dárce a nadace v celé republice.

„Tohle je normální společnost s ručením omezeným, která si tím názvem snaží hrát na nadaci (foundation je v překladu nadace),“ okomentovala Šplíchalová firmu Hugs Foundation.

Podobně aktivity společnosti zhodnotila i Zuzana Šrámková z odboru všeobecné správy ministerstva vnitra, které registruje všechny veřejné sbírky u nás.

Šrámková celou věc postoupila k prověření na Magistrát hlavního města Prahy. Také jako soukromý občan podala podnět k prošetření na Finančně analytický útvar ministerstva financí. „Přišlo mi to jako klasické letadlo,“ zdůvodnila Šrámková.

Za charitu i sleva na pleťové krémy

Baldrian ale takovou interpretaci odmítá. Podle něj je totiž shánění plátců i zapojování se do projektů v klubu na bázi dobrovolnosti. Upozornil také, že funguje i nadační fond Hugs, prostřednictvím kterého mohou lidé přispět na stejné projekty bez členství v klubu. Z těchto peněz prý jde na charitu 90 procent.

„Když chce, tak je za to odměněn, ale když nechce, tak ať klidně jenom přispívá,“ vysvětlil. Podle něj má členství v klubu mnoho výhod, například slevy na cestování, vzdělávání, slevy na různé produkty a další. Jednou z výhod klubu je i sleva na pleťové krémy.

„My nikoho nenutíme. Ale samozřejmě pokud ten produkt je kvalitní a ty ho máš za lepší peníze, tak si ho můžeš koupit. Proč by sis ho nekoupil? To je svobodná vůle,“ popsal Baldrian.

Sám přiznává, že už teď z výhod klubu čerpá. „Sám si tvořím síť lidí v klubu, protože z toho mě ten klub odměňuje, což je výhodné,“ řekl Baldrian.

Banky se distancují

Hugs Foundation se na svých stránkách zaštiťuje dvěma bankami, které označuje za obchodní partnery.

Mají tak dokazovat transparentnost celého projektu. Jenže Raiffeisenbank a Fio bank se od spolupráce s firmou distancovaly s tím, že s ní nijak nespolupracují.

„Nejsme partnerem ani zastřešující společností,“ uvedl mluvčí Fio banky Zdeněk Kovář.

„Raiffeisenbank a. s. s tímto subjektem nijak nespolupracovala a nespolupracuje. Informace o partnerství jsou tedy nepravdivé a jedná se o zneužití našeho loga a obchodní značky. V této souvislosti již konáme patřičné právní kroky,“ reagoval mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Zavoral.

„Byl jsem v Raiffeisenbank, byl jsem i ve Fio bank. S Fio bankou i Raiffeisenbankou uděláme v nejbližší době oficiální vyjádření,“ okomentoval celou záležitost Baldrian, který trvá na tom, že pokud má Hugs Foundation či nadační fond Hugs u těchto bank účet, tak jsou to jejich obchodní partneři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám