Hlavní obsah

Přichází oteplení, v neděli se vrátí tropy

Novinky, bas

Ve čtvrtek bylo na území České republiky velmi studené ráno. Na Šindelové v Krušných horách teploměr ukázal minus 5 stupňů Celsia. V nížinách pak bylo mezi dvanácti a šesti stupni. Stejné to bude i zítra. O víkendu ale začne do Česka proudit teplý vzduch z jihozápadu a čeká nás opět tropické počasí, informovala Novinky Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

V neděli odpoledne budou teploty dosahovat 26 až 30 stupňů.

Článek

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, odpoledne bude ještě poměrně chladné. Teploty se budou pohybovat většinou mezi 19 a 23 stupni.

Páteční ráno bude opět studené. Rtuť teploměru zůstane mezi 12 a 6 stupni. „V mrazových kotlinách teplota klesne pod bod mrazu. V odpoledních maximech budou teploty dosahovat 26 stupňů. Čeká nás ale slunečný den. Místy bude jasno a polojasno,“ uvedla Honsová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V sobotu už se budou ranní teploty pohybovat mezi 14 a 10 stupni. Bude opět jasno a polojasno, v odpoledních maximech 25 až 29 stupňů.

Tropická neděle

V neděli bude většinou polojasno, přechodně zvětšená oblačnost se během dne projeví především v horských oblastech, kde budou ojedinělé dešťové přeháňky, nejsou vyloučeny ani bouřky. Ráno se bude teplota pohybovat mezi 19 a 14 stupni.

„Od jihozápadu k nám ale začne proudit vlhký vzduch. Díky tomu budou odpolední maxima dosahovat 26 až 30 stupňů. Čeká nás tedy tropický den,“ doplnila Honsová.

Tropy vydrží až do příštího čtvrtka. Kvůli vysoké vlhkosti vzduchu bude dusno, v odpoledních a večerních hodinách se tedy mohou objevit dešťové přeháňky. Teploty se budou celý příští týden pohybovat kolem 30 stupňů. V pondělí bude 27 až 31 stupňů, od úterý do čtvrtka nám bude teploměr ukazovat až 33 stupňů.

Letos v červenci bylo v Praze-Ruzyni 11 tropických dnů a jen po dva dny tam přes den klesla teplota pod 20 stupňů. V pražské Libuši bylo tropických dnů dokonce 14. „Celý měsíc nás čekají teploty kolem 30 stupňů, začátek srpna bude ale nejteplejší,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám