Hlavní obsah

Politici mají přiznávat majetek už při nástupu do funkce

Novinky, zpe, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu schválila novelu zákona o střetu zájmů, na základě které mají politici a úředníci přiznávat veškerý svůj majetek už při nástupu do funkce. Novinkám to potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Vláda schválila zpřísnění zákona o střetu zájmů včetně vytvoření jednotného registru prohlášení všech veřejných funkcionářů,“ sdělil Novinkám Sobotka.

„Registr umožní lepší veřejnou i úřední kontrolu,“ vysvětlil ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Novela dále zakotvuje povinnost pro veřejné funkcionáře předkládat majetková oznámení už při nástupu do funkce a upravují se sankce z hlediska zpřísnění a lepšího rozlišení podle různých typů porušení zákona,“ upřesnil.

Méně administrativy, slibuje Dienstbier

Odmítl kritiku ODS, že taková evidence přinese pouze větší administrativní zátěž pro úřady. Podle Dienstbiera jim naopak ulehčí práci. Navíc se podle něj jedná o legislativu, na jejíž přijetí silně tlačily protikorupční organizace. V současnosti existuje několik tisíc evidenčních orgánů a podle ministra nad nimi chybí jakákoliv úřední i veřejná kontrola.

Zákon také zavádí rozdělení funkcionářů do dvou skupin. V první z nich budou politici a vedoucí úřadů, v druhé budou níže postavení úředníci. Informace z oznámení první skupiny mají být automaticky veřejně dostupné.

S podobným návrhem, který by nutil politiky přiznávat údaje o svém majetku už při nástupu do funkce, přišla nedávno i opoziční TOP 09, která tak chtěla vyzrát na hradního kancléře Vratislava Mynáře. Ten se dlouhodobě brání zveřejnění údajů o veškerém svém majetku. Vláda její návrh smetla právě s ohledem na připravovaný Dienstbierův návrh.

Nyní by měl Mynář coby vedoucí Kanceláře prezidenta republiky spadat do skupiny, která má zveřejňovat veškeré informace o svém majetku.

Reklama

Výběr článků

Načítám