Hlavní obsah

Zaorálek poletí kvůli ztraceným Čechům jednat do Libanonu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) je připraven odletět do Bejrútu, kde by měl kvůli pětici pohřešovaných Čechů jednat se svým libanonským protějškem. Do země by měl Zaorálek odcestovat příští týden, informovala novináře po středečním jednání krizového štábu mluvčí české diplomacie Michaela Lagronová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Zatím není jasné, kdy přesně ministr odletí. „Předpokládáme, že do konce týdne budeme vědět, kdy by tam případně jel. Nyní ladíme detaily, aby ta cesta byla úspěšná a měla nějaký význam pro vnesení světla do toho případu,“ sdělila mluvčí s tím, že cesta by měla trvat dva až tři dny.

Zaorálek by měl jednat s libanonským ministrem zahraničních věcí. Ten podle mluvčí se setkáním počítá. Zbývá doladit konkrétní termín a prověřit některé informace, které ministerstvo dostává.

„Po telefonu si nemůžeme sdělit moc detailů. V telefonní komunikaci je problém, a proto uvažuji, že bych zemi navštívil,“ uvedl minulý pátek Zaorálek.

Žádné nové informace

Mluvčí dodala, že po středečním jednání krizového štábu nejsou žádné nové informace, o které by se ministerstvo mohlo podělit s médii. Další jednání by se mělo konat v pátek ráno.

Pětice Čechů zmizela přede dvěma týdny v údolí Bikáa u syrských hranic, které je známé pěstováním rostlin obsahujících omamné látky. Zároveň tam panuje napětí mezi různými znepřátelenými klany.

Zaorálek minulý týden avizoval, že policie v nejbližších dnech vyhlásí po Češích pátrání, a zveřejní tak jejich jména a fotografie. To se dosud nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám