Hlavní obsah

Zaměstnavatelé podpořili Babišův rozpočet, odborům by nevadil vyšší deficit

– Praha
Novinky, val, zpe

Vláda na pondělním jednání tripartity představila sociálním partnerům návrh státního rozpočtu na příští rok. Zatímco odboráři chtějí více investovat a připouštějí, že by deficit mohl být vyšší než chystaných 70 miliard, zaměstnavatelé podpořili ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten chce do budoucna směřovat k vyrovnanému rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání tripartity na Úřadu vlády. Na snímku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Zásadně nesouhlasím s tím, že bychom navýšili deficit. Naše země musí mít vizi nulového deficitu, náš vzor je Německo,“ reagoval Babiš na poznámku šéfa Českomoravské konfederace oborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly, že by deficit mohl být i vyšší.

„Největší problém státního rozpočtu je, že je ve svém důsledku restriktivní. A to proto, že přesto, že máme pro rok 2015 sto miliard korun předpokládaného deficitu, tak vlastně proinvestujeme maximálně 85 miliard. Těch 15 miliard se nepodaří proinvestovat, protože máme takové zákony, které to nepřipustí. Vyzvali jsme vládu, aby byly tyto brzdy odstraněny,“ zkritizoval Středula.

„Když se daří, tak se má šetřit. Cílem je stabilizace dluhu. My jsme neuškrtili ekonomiku. Státní rozpočet není restriktivní,“ oponoval Babiš. Ten pro příští rok navrhuje schodek 70 miliard, v dalším roce 60 miliard a pak 50 miliard.

Zaměstnavatelé podpořili Babiše

Podle ministra financí je jeho návrh rozpočtu transparentní, ambiciózní a dobrý. Rozumí prý vyšším požadavkům a dělá maximum, aby každému vyhověl. Také ocenil, že vláda má oproti loňsku náskok v jednání.

Za Babiše se postavil i šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „Podporujeme ministra financí, deficit 70 miliard v době růstu je racionální,“ dodal Hanák.

Sociální partneři zároveň představili své připomínky k rozpočtu. Zaměstnavatelé požadují více zapracovat čerpání evropských peněz, migrační politiky a podpory exportu. Odborářům zase schází červencová prognóza, Středula by si prý také představoval vyšší výkon ekonomiky. „Je třeba ekonomiku stimulovat,“ prohlásil.

Středula i Hanák nicméně ocenili přínos jednání a přístup vlády k sociálním partnerům.

Reklama

Výběr článků

Načítám