Hlavní obsah

Prohlédněte si zdemolované pendolino zevnitř

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Havarované pendolino opustilo v pátek odpoledne železniční depo v Bohumíně a zamířilo do Prahy. Souprava pojede sníženou rychlostí 40 kilometrů za hodinu a do svého domovského depa dorazí v sobotu. Příští týden se podrobí komisionální prohlídce a následně se budou analyzovat data z obou černých skříněk.

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlédněte si zdemolované pendolino zevnitřVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Do Bohumína byla souprava odtažena po nehodě a technici ji uvedli do takového stavu, aby se mohla přesunout do Prahy.

„V Bohumíně se podařilo vytáhnout data z první černé skříňky, která byla umístěna v zadní části vlaku. Z těchto dat bude mimo jiné zjištěna rychlost vlaku v době nárazu. V Praze se bude hledat i další černá skříňka, která je ve zničené přední části vlaku. Měla by obsahovat data o chování strojvůdce a celého vlaku, zjistí se z ní například, jak dlouho strojvedoucí brzdil, než došlo k nárazu a další údaje potřebné pro znalecké zkoumání,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Aleš Honus, Právo

Poničené pendolino v bohumínském depu

„Pendolino jezdí běžně rychlostí asi 160 kilometrů a v současné době odhadujeme, že v době střetu strojvedoucí snížil rychlost na zhruba 140 kilometrů v hodině. Ale je to pouze odhad, musíme si počkat na přesné údaje z černé skříňky,“ dodal Drápal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Poničené pendolino opouští bohumínské depo

Komisionální prohlídka také zjistí rozsah poškození celé soupravy po nehodě. „Zjistí se nutný rozsah oprav a na základě těchto zjištění se rozhodne o dalším osudu soupravy,“ informoval mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Dráhy jsou v kontaktu s výrobcem vlaku i jeho experty. „Odborné expertizy budou probíhat v příštích dnech a týdnech a následné rozhodnutí o budoucnosti jednotky lze tedy očekávat nejdříve v horizontu několika týdnů,“ dodal Šťáhlavský.

Reklama

Související články

Tragédie ve Studénce má třetí oběť

Tragická železniční nehoda ve Studénce, kde ve středu srazilo pendolino kamión na železničním přejezdu, má třetí oběť. V noci zemřel v ostravské fakultní...

Výběr článků

Načítám