Hlavní obsah

Nejteplejší den v roce, u Prahy naměřili 39,2 stupně

Praha
Aktualizováno

Středa se stala v Česku nejteplejším dnem v letošním roce. Vůbec největší horko bylo v Husinci-Řeži u Prahy, kde meteorologové naměřili 39,2 stupně Celsia. Teplotní rekordy přitom padly na téměř všech stanicích s alespoň třicetiletou měřicí tradicí. Ze 138 těchto stanic nepadl rekord do 18:00 jen u jedenácti a na jedné byl původní rekord vyrovnán. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) to uvedl na svém webu.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Do středy byl dosavadním nejteplejším dnem roku 5. červenec, kdy se v polohách pod 600 metrů nad mořem vyšplhala nejvyšší teplota na průměrných 34,7 stupně.

Ke středečním 17:00 vystoupila teplota většinou na 33 až 37 stupňů, ojediněle až na 39 stupňů, uvedli meteorologové a doplnili, že i když vlivem velmi teplého vzduchu od jihu mohla i v podvečer na některých místech teplota ještě mírně stoupat, absolutní rekord celé České republiky, a to 40,4 stupně z 20. srpna 2012 v Dobřichovicích, zřejmě odolal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na pěti stanicích, kde meteorologové zaznamenávají teplotu aspoň 30 let, byl však překonán absolutní rekord pro celý červenec. V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku a v Protivanově na Prostějovsku byl k 17:00 tento rekord vyrovnán.

Ve Vsetíně naměřili nejvyšší teplotu za 88 let měření stanice, a to 36,8 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Související články

Sucho je nejhorší za posledních 12 let

Nynější sucho je podle hydrologů nejhorší za posledních 12 let. Náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pro hydrologii Jan Daňhelka...

Výběr článků

Načítám