Hlavní obsah

Škoda za neštěstí ve Studénce je 160 miliónů

Aktualizováno

Materiální škoda po srážce kamiónu a soupravy Pendolino ve Studénce na Novojičínsku se vyšplhá až na 160 miliónů korun, z toho 150 miliónů je škoda na vlaku. Ve středu odpoledne to uvedla Drážní inspekce. Při neštěstí zahynuli ve středu ráno dva lidé a 18 se jich zranilo.

Foto: Aleš Honus, Právo

Čelní pohled na zničené pendolino

Článek

Všichni poškození, kteří utrpěli škody na zdraví či majetku, se mohou přihlásit pojišťovně Generali. Oznámil to mluvčí Drážní inspekce Jiří Cívka.

Nehodu ve středu ráno zavinil polský řidič kamiónu, který vjel na železniční přejezd, když už svítila výstražná červená světla. V plné rychlosti jej smetlo pendolino. Podle šéfa Českých drah Pavla Krtka ve vlaku cestovalo 145 lidí.

Kamión měl uzavřené povinné ručení u společnosti Generali v Polsku a její sesterská společnost v Česku bude likvidaci škody zajišťovat.

Pendolino před sebou tlačilo hořící trosky kamiónu půl kilometruVideo: Aleš Honus, Právo

„Vzhledem k rozsahu tragédie jsme okamžitě přijali mimořádná opatření a jsme připraveni vypořádat škody v nejkratší možné době,” doplnil generální ředitel pojišťovny Generali Pavel Mencl.

České dráhy už také oznámily, že odškodní příbuzné obětí havárie. Dostanou zálohu odškodného v minimální výši 21 000 eur (téměř 570 000 korun).

V případě zraněných částka stanovena není. Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského ale bude přiměřená. Peníze podle něj bude společnost posléze vymáhat na viníkovi nehody. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám