Hlavní obsah

V Česku to nejde. Nulová tolerance alkoholu za volantem zůstane, shodují se politici

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dát si pivo a potom v klidu sednout za volant. Novelu, která by toto umožnila a povolila řídit auto s 0,5 promile alkoholu v krvi, plánuje připravit senátor Jaroslav Kubera (ODS). U šéfů poslaneckých klubů však toto uvolnění pravidel velkou podporu nemá.

Článek

Z oslovených zákonodárců se pro vyslovil pouze Kuberův spolustraník Zbyněk Stanjura. „S kolegou Kuberou jsem o tomto návrhu ještě nemluvil, nicméně je to návrh, který má hlavu a patu. Když se podíváte do okolních zemí, tak tam platí obdobná ustanovení. Já bych to podpořil,“ řekl Novinkám.

Právě legislativou ostatních evropských zemí argumentuje i Kubera. V mnoha státech EU je totiž malé množství alkoholu v krvi při řízení tolerováno.

Proti chystané novele se zásadně vymezil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nechci hlasovat pro nic, co by zvýšilo riziko provozu na silnicích, ať už je to onen návrh o 150kilometrové rychlosti, nebo o 0,5 promile alkoholu za volantem,“ sdělil s tím, že se jedná o návrhy, které míru rizika zvyšují.

Lidské životy jsou příliš velkou cenou za tuto svobodu
Roman Sklenák (ČSSD)

S návrhem nesouhlasí ani předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Předpokládá, že ke zvednutí ruky se přesvědčit nenechá. „V loňském roce zavinili řidiči pod vlivem alkoholu přes čtyři tisíce nehod a tisíce lidí se zranily. A to je alkohol zakázaný,“ komentoval.

Jisté podle něj je, že v případě povolení dvou piv by tato čísla ještě vzrostla. „Lidské životy jsou příliš velkou cenou za tuto svobodu,“ dodal Sklenák.

Faltýnek: Společnost na to není zralá

Zmiňovanou novinku komentoval i předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. O tom, jak by hlasoval, se vyjádří, až bude novela k dispozici. Obecně se však domnívá, že alkohol za volant nepatří a že stál už příliš mnoho lidských životů.

„Asi by bylo namístě srovnat přípravu a odpovědnost řidičů a nehodovost v zemích, kde je k malému množství alkoholu v krvi tolerance,“ uvedl Mihola. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek však zmínil, že si není jistý, jestli je naše společnost na takový krok dostatečně zralá. On sám se na to prý zralý necítí.

Na to mu oponoval Stanjura: „Když to funguje v okolních zemích zejména směrem na západ, tak by to mohlo fungovat i v České republice.“ V potaz se však podle Stanjury musí vzít různá omezení, která fungují i v zahraničí. „Netýká se to například mladistvých řidičů nebo je tam nějaká doba po obdržení řidičského průkazu, kdy hladina musí být nula,“ zdůraznil.

Kubera chce využít středečního jednání horní komory, aby se o svém nápadu pobavil s místopředsedou Senátu Zdeňkem Škromachem (ČSSD). Případně také osloví legislativce, aby mu pomohli novelu připravit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám