Hlavní obsah

Chceš jet k moři? Napřed uhraď dluhy. Kubera má nápad, jak zatočit s neplatiči pokut

– Praha
Novinky, Václav Lang

Primátora Teplic a senátora Jaroslava Kuberu (ODS) už nebaví, jak bezzubé jsou obce v boji proti chronickým neplatičům pokut. V rámci debaty o registru přestupků přišel s nápadem, jak s těmito lidmi zatočit. Města podle něj mají v rukávu spoustu trumfů. Například žadatelům o pas, kteří městu dluží peníze, by úřad nemusel cestovní doklad vydat.

Teplický primátor a předseda senátního klubu ODS Jaroslav Kubera.

Článek

„Když odebíráme řidičáky neplatičům alimentů, tak zrovna tak by bylo možné třeba vázat stavební povolení na to, že dotyčný nemá vůči obci dluhy. Nebo cokoli jiného, povolení předzahrádky před restaurací a podobně. Těch věcí, které lidé potřebují od úřadu, je podle mého názoru až moc,“ popsal Novinkám Kubera svůj nápad, jak zakročit proti obecním dlužníkům.

Rozezlil jej totiž návrh na vznik centrálního registru přestupků, který už schválila Sněmovna, a nyní jej řeší Senát. Návrh zvyšuje pokuty lidem, kteří se opakovaně dopustí přestupku. Podle Kubery je ale taková snaha marná a přinese jen zbytečnou administrativu.

Navyšování pokut nic neřeší, tvrdí senátor

„Navyšování pokut, po kterém tahle země šílí, není normální, to je třeba opakovat pořád, že je houby platná pokuta 50 tisíc člověku, který žije na sociálních dávkách, to nemá žádný význam,“ ohradil se proti zákonu, který je podle něj oproti původnímu záměru zcela vykostěný a ve výsledku nepřinese žádnou změnu k lepšímu. Jen se podle něj budou na obcích vršit nevyřízené přestupky.

Už při jednání senátního ústavně-právního výboru minulý týden seznámil kolegy se svým nápadem nevydávat dlužníkům cestovní doklady. „Bez pasu můžete přežít, dokonce můžete cestovat po EU. Ale když chce člověk letět do Tunisu a dluží 1500 za nějaký přestupek...“ zamyslel se.

Sám však nehodlá v této věci vyvíjet žádnou legislativní činnost, neboť je skeptický, že by návrh v podobném znění prošel. „To je naprosto zbytečné, je to jen rozvíření diskuse,“ uvedl a dodal: „U nás to samozřejmě narazí na zaryté takzvané ochránce lidských práv, kdy se ani člověk nemůže do počítače podívat, jestli dotyčný něco dluží, natož aby vůči němu mohl udělit nějakou sankci.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám