Hlavní obsah

V Praze se demonstrovalo proti migraci. Budete viset, pokřikovali radikálové

Praha
Aktualizováno

V Praze ve spodní části Václavského náměstí v sobotu odpoledne vyvrcholila série shromáždění svolaných na podporu i proti imigrantům. V pořadí třetí mítink svolala extrémistická Národní demokracie a sešlo se na něm kolem tisícovky lidí z řad odpůrců imigrace a EU. Na místě jsou i jejich odpůrci, obě skupiny od sebe odděloval policejní kordon.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranty na Václavském náměstí museli oddělovat policejní těžkooděnciVideo: Novinky

 
Článek

Na místě byli policejní těžkooděnci i antikonfliktní tým. Obě skupiny na sebe pokřikovaly hesla. Zatímco stoupenci imigrantů vyzývali k třídění odpadu namísto lidí, radikálové provolávali oblíbené „nic než národ” a „Čechy Čechům”.

Poté, co někteří začali na své protivníky pokřikovat „budete viset”, přistoupili policisté k jejich legitimování.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na MůstkuVideo: Novinky

Na demonstraci vystoupil například poslanec a šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura, který uvedl, že média jsou zmanipulovaná a politici prolhaní. Vláda podle něj jedná proti zájmům republiky a hrozí sociální kolaps.

Foto: Petr Horník, Právo

Na třetí demonstrace přišlo zhruba tisíc lidí.

Za svolavatele vystoupil předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš, který přítomné vyzýval ke svržení vlády a vytváření domobrany, která by chránila hranice před „africkými vetřelci”. Tvrdil rovněž, že případná pomoc imigrantům bude stát miliardy korun měsíčně a vyzval vládu, aby tyto peníze raději věnovala našim chudým.

Bartoš rovněž uvedl, že vytvoří seznam nepřátel republiky, kteří svými činy podrývají český stát.

Demonstrace proti imigrantům na Václavském náměstíVideo: Novinky

Odpůrci extremistů v podvečer jejich plánovaný pochod k úřadu vlády zablokovali a policisté museli vytvořit kordon, který jim umožnil průchod.

Foto: Petr Horník, Právo

Na Václavském náměstí se konala akce Braňme svou zemi, naši budoucnost a budoucnost našich dětí.

V průběhu odpoledne se na Václavském náměstí uskutečnila již dvě shromáždění. Odpoledne se v dolní části sešlo několik stovek lidí na podporu migrace, uprchlíků a proti šíření nenávisti, později se u sochy sv. Václava uskutečnilo shromáždění s názvem Braňme svou zemi a budoucnost našich dětí, jehož účastníci volali po vystoupení ČR z Evropské unie či zákazu islámu. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Na demonstraci docházelo i k násilnostem

Foto: Petr Horník, Právo

Schromáždění Za solidaritu s uprchlíky a proti šíření nenávisti

Obě shromáždění proběhla bez incidentů a policisté na nich nemuseli zasahovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám