Hlavní obsah

Spory o platy soudců bude znovu řešit Ústavní soud

• Aktualizováno

Ústavní soud bude muset znovu zvážit otázku výpočtu platu soudců. Návrh na zrušení části příslušného zákona podal Obvodní soud pro Prahu 7, který řeší žalobu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V pátek to uvedl místopředseda obvodního soudu Roman Podlešák.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žalobu podal letos v březnu člen NKÚ Petr Neuvirt. Šéf úřadu Miloslav Kala už předtím uvedl, že chce změnit loňské rozhodnutí Ústavního soudu k výpočtu mzdové základny pro platy soudců, která se od letoška zvýšila z dřívějšího 2,75násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře na trojnásobek. Podle Kaly mohou platy soudců v příštích letech růst geometrickou řadou na rozdíl třeba od platů učitelů. Mohly by se tak prý vymknout reálným společenským měřítkům.

Obvodní soud se podle Podlešáka obrátil na ústavní soudce 16. června. Navrhuje zrušení té části zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci, která se týká stanovení platové základny.

"Podle občanského soudního řádu soud řízení přeruší, jestliže dospěl k závěru, že zákon, jehož má být při projednávání nebo rozhodování věci použito, nebo jeho jednotlivé ustanovení je v rozporu s ústavním pořádkem," vysvětlil Podlešák tento postup. Projednávání žaloby NKÚ zároveň obvodní soud odročil na neurčito, protože není zřejmé, jak dlouho bude Ústavní soud tuto otázku řešit.

Problém s platy soudců, respektive s jejich doplacením, letos intenzivně řešila i vláda. Nejvyšší soud totiž koncem loňského roku rozhodl, že ministerstvo práce nepoužívá při stanovení platové základny správný statistický údaj. Ministerstvo spravedlnosti se s představiteli justice následně dohodlo na kompromisu: zavázalo se zaplatit soudcům a státním zástupcům částku, která představuje rozdíl mezi výší platů vyplacených v letech 2012 až 2014 a jejich výší, která by byla vyplacena při použití jiného výpočtu.

Soudci a žalobci, kteří na dohodu přistoupili, se vzdali větší části svých nároků. Podle údajů ministerstva činí vyplacená suma dohromady zhruba 1,17 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám