Hlavní obsah

Česko pošle do Iráku zdarma zbytek munice pro boj s Islámským státem

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Česko hodlá do konce června příštího roku poslat Iráku, zmítanému válkou mezi vládními silami a radikály z tzv. Islámského státu, další várku munice zdarma. Mělo by jít o náboje a ruční granáty v hodnotě přes 16,3 miliónu korun.

Foto: Reuters

Irácké bezpečnostní síly brání své kasárny. Ilustrační foto

Článek

Poslání této druhé části vojenského materiálu vládě navrhuje ministerstvo zahraničí spolu s resortem obrany.

Není přitom pochyb o tom, že vláda příští týden ve středu na darování munice bez problémů kývne, neboť první část dodávky už do Iráku doputovala loni v září.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tehdy Česko poslalo do iráckého Kurdistánu více než osm miliónů nábojů do kulometů a pět tisíc nábojů do pancéřovek.

Přepravu zajistí Američané

V českých armádních skladech ještě zůstalo 10 031 840 nábojů do automatických pušek Kalašnikov vz. 43 ráže 7,62 mm a pět tisíc ručních granátů typu F1, které by nyní měly být prostřednictvím americké armády dopraveny iráckým vojákům a policistům.

Zatímco první várka loni byla darem přímo irácké vládě, druhá část má být darem USA, které o dodávku požádaly.

„Darování vojenského materiálu vládě USA za účelem podpory iráckých ozbrojených a bezpečnostních sil v boji s ozbrojenci IS by představovalo významný příspěvek ČR v boji s terorismem, k podpoře Iráku a pro zlepšení kritické humanitární situace a situace uprchlíků v postižených oblastech.“

Těmito slovy zdůvodňují svůj návrh pro vládu ministři zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a obrany Martin Stropnický (ANO).

Na likvidaci členů Islámského státu

Podle dokumentu, do kterého mělo Právo možnost nahlédnout, by dodávky českého vojenského materiálu měly napomoci likvidaci ozbrojenců IS v těch oblastech severního a západního Iráku, které stále ovládají.

Obnovení kontroly nad těmito oblastmi je přitom prioritním cílem irácké vlády podporované mezinárodní koalicí proti IS v čele s USA.

Černínský palác i obrana zdůrazňují, že přepravu zajistí Američané svými stroji. Ministerstvo obrany zařídí pouze převoz z armádních skladů do určeného místa v Česku, ze kterého letouny USA vyvezou dar z českého území. Náklady státního rozpočtu budou v tomto ohledu tudíž nulové. „USA již vyjádřily připravenost zajistit tuto přepravu,“ tvrdí dokument.

Darovací smlouva

Česko a USA musí před dodávkou podepsat ještě darovací smlouvu, v níž se podle jejího návrhu mají Američané zavázat, že munici nepředají třetí straně bez případného předchozího souhlasu Prahy a bude určena na podporu iráckých ozbrojených a bezpečnostních sil v boji proti IS. Munice se má dostat do rukou Iráčanů nejpozději do června příštího roku.

Zaorálkovo ministerstvo také hodlá americké straně doporučit, aby zvážila možnost darování části munice kurdskému policejnímu sboru, který je součástí iráckých bezpečnostních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám