Hlavní obsah

Česku hrozí, že nevyčerpá až 105 miliard korun z evropských dotací

Aktualizováno

Podle nejhoršího scénáře se České republice nepodaří do konce nynějšího programového období vyčerpat z fondů Evropské unie až 105 miliard korun. Plyne to ze zprávy, kterou ve čtvrtek zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ještě loni úřad odhadoval, že Česko nedočerpá 65 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

NKÚ poukázal na to, že letos musí Česko vyčerpat zhruba 215 miliard korun, což představuje 30 procent částky, kterou měla země k dispozici za celé sedmileté programové období.

„Nejkrizovější varianta hovoří o nedočerpání ve výši až 85,1 miliardy korun v roce 2015, což by znamenalo celkové nedočerpání za roky 2013 až 2015 ve výši 105 miliard korun,“ píše NKÚ v letošní verzi každoroční zprávy o finančním řízení prostředků EU v ČR s tím, že tato hrozba není zcela nereálná.

Jen v roce 2013 nedočerpalo Česko 11,4 miliardy korun, loni pak nevyužilo dalších 8,5 miliardy korun.

Příliš mnoho operačních programů

Podle NKÚ se Česko s problémy v čerpání evropských dotací potýkalo od počátku programového období 2007 až 2013. Jako hlavní problémy vidí výrazné zpoždění v zahájení čerpání peněz způsobené zdlouhavými schvalovacími procedurami, roztříštěností a častými úpravami pravidel a metodik. „Příčinou tohoto stavu byl zejména velký počet programů a rovněž složitost jejich implementační struktury,“ uvedl NKÚ.

Do ČR nateklo z EU přes 400 miliard korun
ČR za deset let členství v EU z evropských fondů získala o 410 miliard korun více, než zaplatila.
Do rozpočtu EU odvedla 387 miliard a získala 797 miliard korun.

V období 2007 až 2013 mohlo Česko z Bruselu získat 26 miliard eur, tedy přibližně 703 miliard korun. Z hlediska jejich čerpání je však Česko nejhorší z celé Unie. Všechny projekty přitom musí být dokončeny a proplaceny nejpozději do konce letošního roku.

Sobotka: Nelze utrácet za každou cenu

„Zpoždění bylo získáno na začátku, před několika lety, kdy nebylo bohužel včas zahájeno čerpání evropských fondů. My jsme se tomu teď snažili předejít, máme schválené všechny operační programy a naším cílem je, aby se neopakovalo to, co se odehrálo v minulém období,“ komentoval situaci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Současná vláda mohla podle premiéra v zásadě zčásti ovlivnit částku, která se nevyčerpala vloni a která se nevyčerpá letos. „Pracujeme na tom – cílem je, aby se toto pesimistické očekávání NKÚ nenaplnilo. Snažíme se, aby ta částka byla co nejnižší. Nejde o to, utratit je za každou cenu, ale utratit je efektivně,“ dodal Sobotka.

Na další programové období 2014–2020 má ČR k dispozici 644 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám