Hlavní obsah

Kojenecká úmrtnost v Česku je mizivá, problémem je stárnutí populace

Novinky, jas
Aktualizováno

Kojenecká úmrtnost v České republice v posledních letech nadále klesá a momentálně se pohybuje na úrovni 1,2 promile. V roce 2000 to bylo ještě 2,1 promile. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) se tím ČR řadí k absolutní špičce na světě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

V tuzemsku se ročně narodí kolem 105 až 107 tisíc dětí, přičemž na 1000 žen v plodném věku jich připadá 43. To je podle zdravotníků výrazně méně než na počátku 90. let minulého století.

Pozitivní je, že se stále daří snižovat kojeneckou úmrtnost, a to zejména u novorozenců v nejnižších váhových kategoriích, kteří často přicházejí na svět předčasně. Podle ministra je na tom ČR lépe než například Rakousko, Německo či Francie. V mezinárodním srovnání kojenecké úmrtnosti se tak ČR podle Němečka řadí „na excelentní místa“.

Podle odhadu americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) z loňského roku je v tomto ohledu Česká republika sedmou nejúspěšnější na světě, hned za Švédskem, Singapurem, Bermudami, Norskem, Japonskem a nejúspěšnějším Monakem. Naopak s nejvyšší dětskou úmrtností se potýká Afghánistán, po něm Mali a Somálsko.

Problémem je neustále rostoucí věk českých prvorodiček, který se v současné době pohybuje kolem 28 let a od roku 1990 se zvýšil o bezmála šest let.

Čtvrtina porodů je císařským řezem

Z dat statistiků rovněž vyplývá, že od roku 2000 výrazně vrostl počet porodů císařským řezem. Jestliže v roce 2000 byl zákrok použit u 3,1 procenta porodů, nyní je to již čtvrtina. Komplikace zdravotníci zaznamenávají v průměru u 14,3 procenta porodů.

Ministerstvo rovněž připomnělo, že česká populace výrazně stárne, a podle statistiků bude klesat i porodnost, což tento trend ještě uspíší. Kolem roku 2035 by se tak mělo u nás rodit pouze kolem 85 tisíc dětí ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám