Hlavní obsah

Zařízení pro uprchlíky se ve Vyšních Lhotách otevře v říjnu

– Vyšní Lhoty
Právo, Denisa Telaříková

Velké emoce provázely veřejnou diskusi v restauraci Maryčka ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kde se v úterý odpoledne sešla zhruba stovka obyvatel obce se zástupci ministerstva vnitra a Správy uprchlických táborů. Vláda totiž v pondělí rozhodla, že zde od letošního října vznikne uprchlický tábor. Lidé se bojí, že se ve vesnici sníží bezpečnost.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Zhruba stovka lidí živě debatovala se zástupci ministerstva vnitra i policie o tom, jak bude fungovat uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách.

Článek

„Imigranti z muslimských zemí do Evropy nepatří,“ prohlásila například na jednání starostka Vyšních Lhot Dana Nováková s tím, že ona sama tak jako i ostatní obyvatelé obce zde to zařízení nechce.

„Jenže o tom už je rozhodnuto. Dnes jsme se sešli, abychom se dozvěděli, jak bude to zařízení pro uprchlíky fungovat,“ řekla starostka.

Zůstanou za plotem

Podle náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka se lidé nemusí bát o svůj majetek i bezpečí, jelikož uprchlíci se ven z tohoto nového zařízení nedostanou.

„Uprchlíkům nebude umožněn volný pohyb, budou se moci pohybovat jen v areálu zařízení. Primární záležitostí bude zajištění bezpečnosti občanů. Lidé nesmí mít pocit ohrožení nebo znejistění z toho, že takovéto zařízení se v jejich obci objeví,“ řekl lidem na diskusi Nováček.

Dodal, že vnější ostrahu tábora, který bude fungovat pro nelegální cizince před vyhoštěním ze země, bude zajišťovat Policie ČR, vnitřní pak smluvní bezpečnostní agentura. „Opakuji, že zařízení bude fungovat něco jako vězení. Bude pro běžence, kteří se dostali do naší země v rozporu s cizineckou legislativou. V zařízení mohou být až 180 dnů,“ upřesnil Nováček.

Vzniknou nová pracovní místa

Celkem stát počítá, že v táboře ve Vyšních Lhotách bude 220 míst pro uprchlíky. Zároveň vláda rozhodla, že v souvislosti s vytvořením tohoto zařízení navýší počet pracovních míst. Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra o 60. V táboře se bude na směny střídat 85 policistů. Navýšen bude také počet policistů u frýdecko-místecké policie. V zařízení vznikne i zdravotní klinika, kde najde práci dalších několik zdravotníků a sociálních pracovníků.

Náklady na zprovoznění tábora stát vyčíslil na 10 miliónů korun. Bude například za to postaven čtyřapůlmetrový plot s ostnatým drátem, zaplatí se i kamerový systém. Do zdravotnického zařízení bude investovat dalších 700 tisíc korun.

Vzniklé náklady státu kritizovali občané Vyšních Lhot, připomněli, že již před 20 lety řekli razantní ne vzniku uprchlického tábora v obci. Avšak nikoho to nezajímalo. „Tak jako nyní. Tvrdíte, že se nikdo z tábora ven nedostane. My teď můžeme jen čekat, zda to bude pravda,“ zlobili se lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám