Hlavní obsah

Majetkové přiznání jsem odevzdal hradním legislativcům, řekl Mynář

– Praha
Novinky, Václav Lang

Majetkové přiznání za rok 2014 jsem odevzdal legislativnímu odboru Hradu, řekl Novinkám prezidentův kancléř Vratislav Mynář poté, co se v médiích objevily informace, že údaje o nabytém majetku za minulý rok Mynář v předepsané lhůtě neodevzdal. Naopak si postěžoval na nejasnost v zákoně, kdy není jasné, kam má jako hradní kancléř dokument předložit.

Foto: Petr Horník, Právo

Vratislav Mynář

Článek

„Majetkové přiznání za rok 2014 stejně jako za rok 2013 jsem v zákonné lhůtě vyplnil, ale vzhledem k tomu, že mi zákon neříká žádné evidenční místo, kam ho mám odevzdat, tak ho odevzdávám již podruhé na legislativní a právní odbor Kanceláře prezidenta republiky,“ sdělil Mynář Novinkám.

Reagoval tak na úterní informace v tisku. Podle Lidových novin Mynář do zákonné lhůty 30. června údaje o svém majetku nepředložil. To ale týž den odmítl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček i sám kancléř. „Majetkové přiznání jsem v zákonné lhůtě odevzdal, Lidové noviny lžou,“ řekl Mynář.

Chce něco utajit?

I tak se na něj opět chystá opoziční poslankyně Věra Kovářová (TOP 09 a STAN), které Mynář před měsícem po vleklé přetahované předal čestné prohlášení o nabytém majetku za rok 2013 podle zákona o střetu zájmů. V dokumentu ale prakticky nebyly žádné informace o Mynářově jmění, Kovářová proto po něm bude chtít, aby zveřejnil kompletní majetkové přiznání, kde by se přiznal k veškerému svému majetku.

„Nevím, proč má problém to zveřejnit, když před měsícem své čestné prohlášení za rok 2013 mým prostřednictvím zveřejnil, a pokud vím, tak v mezičase nedošlo k žádné změně právní úpravy. Tak se ptám, zda došlo v roce 2014 k něčemu, co by chtěl pan kancléř utajit,“ řekla Kovářová Novinkám.

Koncem týdne nebo začátkem příštího Mynáře vyzve, aby své kompletní majetkové přiznání zpřístupnil. „Má zřejmě nejasné majetkové poměry a to může bránit vydání bezpečnostní prověrky,“ zaútočila na Mynářovo slabé místo, tedy bezpečnostní prověrku, kterou ani po měsících nezískal a kvůli které už mu hrozil vyhazov z funkce kancléře.

Chce se zviditelnit, myslí si kancléř

Mynář si ale ze snahy poslankyně hlavu nedělá, naopak ji vyzval, aby pracovala a zasadila se o změnu zákona tak, aby příště věděl, kam má údaje o nabytém majetku předložit.

„Nevím, proč bych měl já podruhé tolerovat chyby zákonodárců a na její výzvu reagovat oznámením, jestli odevzdám tenhle rok, za dva roky, za tři roky,“ poznamenal Mynář, podle kterého se poslankyně svým úsilím jen snaží zviditelnit sebe sama.

Na dotaz, jak bude postupovat dál, pokud kancléř data nedodá, Kovářová odpověděla: „Budu ho dál urgovat.“

Mynář se dlouhodobě zdráhal údaje o svém majetku i mzdě zveřejnit. Tvrdil také, že jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nemá povinnost majetkové přiznání zveřejňovat. Nakonec před pár měsíci uvedl, že jeho průměrný čistý měsíční příjem činil 120 tisíc.

Reklama

Související články

Hrad zveřejnil platy Mynáře i šéfů odborů

Prezidentská kancelář v pondělí zveřejnila tabulku s platy vedoucích pracovníků. Vedle již zveřejněného 120tisícového čistého platu kancléře Vratislava Mynáře...

Výběr článků

Načítám