Hlavní obsah

Zařízení pro uprchlíky vzniknou v Balkové a Vyšních Lhotách, schválila vláda

Novinky, Václav Lang
Aktualizováno

V obcích Balková na Plzeňsku a Vyšní Lhoty na Frýdecko-Místecku se otevřou detenční ústavy o stovkách míst pro uprchlíky, které Česká republika v rámci dohody v EU přijme. Novinářům to oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Řekl také, že nelegálních uprchlíků může do ČR příští rok zamířit až sedm tisíc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

V obci Balková v okrese Plzeň-sever by mělo vzniknout 210 pobytových míst, o deset víc jich má být ve Vyšních Lhotách v Moravskoslezském kraji. Dále vláda počítá s rozšířením zařízení Bělá-Jezová o 120 míst.

V těchto místech by měli být ubytováni legální migranti, celkem jich má ČR přijmout na základě dohody EU 1500.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vnitro dostane více peněz

„Toto je detence, to nemá souvislost s tím, že by tam migranti potom pobývali v rámci azylového řízení. Toto je pro první záchyt v řádu týdnů, dejme tomu čtyři až šest týdnů, kdy migrant, který je zachycen, je oddělen od společnosti. Má to formu objektu s ostrahou, kde se vyřizuje první procedura. Většina těch lidí je vydávána do zemí, odkud přišli, většinou z Rakouska,“ vysvětlil Chovanec.

Ten v pondělí na vládě žádal o navýšení rozpočtu ministerstva vnitra o 234 miliónů pro letošní rok a o 1,1 miliardy na příští rok jako reakci na uprchlickou krizi. První částku mu vláda přiklepla, o těch na příští rok bude v srpnu jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Vnitro žádá prostředky na zvýšení počtu svých zaměstnanců a policistů a na otevření dodatečných 900 lůžek a 250 bytů pro integraci migrantů.

„Musíme kapacity rozšiřovat už teď. Naše kapacity detence se dramaticky naplňují, protože migrační proud sílí. Minimálně neslábne. Přes víkend se ukázal poměrně výrazný výkyv, záchyt 81 lidí, což je největší záchyt v historii,“ řekl ministr. „Jestli máme v současné době v rámci detenčních zařízení kapacitu 100–120 míst a odchyt jenom za víkend je 80, tak si každý dopočte, že ta detenční kapacita může být zaplněna v řádu dní,“ varoval.

Může přijít až 7000 nelegálních uprchlíků

Vládě ale vysvětloval, že se jedná zejména o opatření proti nelegálním migrantům, jejichž počty budou šplhat do tisíců. „Je to primárně přechod nelegálních migrantů, kterých očekáváme pro příští rok minimálně pět až sedm tisíc, pro letošní rok to má být tři a půl tisíce záchytů na českém území. O tyto lidi se musíme postarat ve smyslu, že je musíme ubytovat, oddělit od společnosti, vyřešit jejich správní řízení a následně rozhodnout buď o tom, že zůstanou na území ČR, nebo budou vráceni či vyhoštěni,“ prohlásil.

Vracet uprchlíky do států, z kterých na české území přišli, je možné na základě tzv. dublinského nařízení. „Kdyby selhal tento systém, tak by se na území ČR mohly najednou vyskytnout tisíce a možná víc než deset tisíc migrantů během jednoho roku,“ vypočetl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám