Hlavní obsah

Podívejte se do fascinujících prostor Tančícího domu

Praha

Jednou z nejzajímavějších budov v Praze je bezpochyby Tančící dům, jinak také přezdívaný Ginger and Fred. Tančící dům stojí na pravém břehu řeky Vltavy mezi ulicemi Rašínovo nábřeží a Jiráskovo náměstí. Kromě umění a výborného jídla, nabízí také překrásný výhled na město.

Podívejte se do fascinujících prostor Tančícího domuVideo: Novinky

 
Článek

Budova Tančícího domu se začala stavět v roce 1994 a byla plně dokončena o dva roky později. Samotný název je odvozen od tvaru dvou nárožních věží. Jejich vznik byl inspirovaný slavným meziválečným tanečním párem Freda Astaira a Ginger Rogersové. Tančící dům se zrodil v hlavě dvěma architektům – Vladu Miluničovi a Franku O. Gehrymu. O interiér kanceláří se postarala architektka Eva Jiřičná.

Stavba vznikla na železobetonové desce, která se skládá ze soustavy vrtaných pilot. Na konstrukci jsou připevněny desítky originálních fasádních panelů. Na samotném vrcholu se nacházejí již zmiňované nárožní věže, odkud vykukuje kopule ve tvaru hlavy medúzy. Kopule se skládá z trubek z nerezové síťoviny. Místnosti budovy jsou celkově šikmé a nesymetrické.

Nepochybně nejkrásnějším místem v celém Tančícím domě je střecha v osmém patře, kde je možné si vychutnat fenomenální pohled na Pražský hrad a další krásy města. Vyhlídka je zde k dispozici teprve jeden rok. V minulosti byly v budově Tančícího domu převážně kanceláře.

Galerie a kanceláře

„V jedné polovině Tančícího domu je galerie, ve druhé polovině jsou kanceláře a v posledních dvou patrech je restaurace a Glass bar,“ popisuje části budovy Robert Vujtek.

Zasadit právě takový typ budovy do pražské městské architektury byl nevídaný nápad. Tančící dům získal pozornost jak ze strany lidí ale také odborné veřejnosti. A to nejen v Česku, ale i za hranicemi. Budova má k dispozici využitelnou plochu o velikosti 3 458 m² kancelářských prostor a to na šesti podlažích společně s restaurací, která má 493 m².

Moderní restaurace, kterou návštěvníci naleznou v nejvyšším patře, nabízí mezinárodní a také francouzskou kuchyni. Kromě dobrého jídla je zde k dispozici také bohatý výběr vín a nádherný výhled na samotnou Prahu. Tančící dům ale také kromě dobrého jídla a pití shromažďuje ve svém interiéru také umělce všech různých žánrů a směrů.

Galerie Art Salon S návštěvníkům prezentuje to nejlepší ze současného umění. Nabízí výstavy jak ostřílených umělců, tak také těch méněř známých ale velmi nadějných. Mezi aktuální výstavy, které mohou návštěvníci zhlédnout je například výstava „18+“ od krále českého komiksu Káji Saudka. V současné době se připravuje výstava další, tentokrát v podání české malířky Bereniky Saudkové.

Výstava erotických kreseb Káji SaudkaVideo: Novinky

Je jisté, že tato stavba rozpoutala v pražské architektuře velkou diskuzi. Někteří ji milují, jiní jí nemohou přijít na chuť. Co se již vyvrátit nedá je fakt, že se jedná o první pražskou porevoluční stavbu, která uvedla nový směr a svěží vítr právě do světa architektury.

Reklama

Výběr článků

Načítám