Hlavní obsah

TOP 09 chce zavést nová pravidla do chovu psů

– Praha
Právo, kab

Poslanci za TOP 09 se rozhodli vystavit stopku tzv. množírnám psů. Navrhují předložit prováděcí předpis, který by jasně specifikoval nutné podmínky pro chov a péči o zdraví zvířat. Na změně pracuje expertní skupina složená i ze zástupců kynologické unie, veterinářů a ministerstva zemědělství.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zákon na ochranu zvířat nechrání dostatečně psy proti týrání. Kontrolním orgánům chybí jeho jasný výklad, a proto nemají možnost dostatečně postihovat neregulované chovy zvířat. Chceme proto přesně vymezit práva a povinnosti chovatelů a pravomoci kontrolních institucí,“ uvedla poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková.

Pro zájmové chovy v současnosti neexistují konkrétní pravidla. Někteří majitelé tzv. množíren toho využívají a spíše než péči o zvířata upřednostňují co nejvyšší zisk. V takových chovech pak psi obvykle trpí.

„Chceme vytvořit nový prováděcí předpis, ve kterém by byly specifikovány minimální podmínky pro chov, ochranu a péči o zdraví zvířat. Díky tomu bude možné stanovit minimální standardy pro zájmové chovy,“ dodala Pecková. Domnívá se, že předpis by mohl sloužit i jako podklad pro instituce, které povolují a kontrolují zařízení, jako jsou psí hotely, útulky a depozity zvířat.

Poslanci chtějí také zavést povinnost označit každého psa. „To přinese nejen prevenci před týráním, ale majitelům také jistotu, že zatoulaného psa rychleji naleznou, což navíc sníží výdaje obcí na provoz psích útulků a umožní jim lépe vybírat poplatky za chov psů,“ podotkl poslanec a člen expertní skupiny Herbert Pavera za TOP 09.

Na existenci množíren a tristní podmínky, za kterých jsou zde psi chováni, upozorňují už roky mnohé neziskové organizace a aktivisté. Na internetu a sociálních sítích se těší podpoře i tisíců lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám