Hlavní obsah

Tropy v pražské zoo přiměly zvířata k vodním hrátkám. Jiná zahnaly do stínu

Novinky, mak
Praha

Vydry, lachtani a tučňáci dovádějí ve vodě, lední medvědi se osvěžují speciálními nanuky, sloni smáčejí choboty a chladí si nohy. Přestože venku panují tropy, většina zvířat v pražské zoologické zahradě si s tím hlavu nedělá a letních teplot si dokonce náramně užívá. Většinu času dovádějí v bazéncích, nebo horko ignorují ve stínu.

Tropy v pražské zooVideo: Novinky

 
Článek

Zvířata během dne obvykle odpočívají ve stínu, samozřejmostí je stálý dostatek tekutin. V zoologické zahradě mají trochu problémy s horkem především zvířata, která pocházejí z chladnějších oblastí. Mnohá se proto s chutí ochlazují v bazénech nebo si užívají pravidelné sprchování, a to dokonce i někteří ptáci.

„Bazény s vodou si v těchto dnech některá zvířata velmi užívají a tráví v nich mnohem více času. Například tapíři čabrakoví vydrží ve vodě ležet a cachtat se i několik hodin. Naopak zajímavé je, že sloni do vody, když je horko, nechodí, a využívají bazény, jen když prší. Zatím si to neumíme vysvětlit,“ uvedl Martin Smrček, vedoucí oddělení programu a obsahu ze Zoo Praha.

Lední medvědi dostávají navíc jedinečnou pochoutku. Chovatelé jim v průběhu dne poskytují příděl originální zmrzliny.

„Obsahuje namražené ovoce, zeleninu a ryby. Je pro ně nejen skvělou hračkou, ale i velkou pochoutkou,“ upřesňuje Smrček.

Jiní obyvatelé pražské zoo, například šelmy, opice a někteří kopytníci raději volí útočiště ve stínu stromů a přístřešků.

V letních měsících nabízí zoologická zahrada servis i pro návštěvníky. Ti s oblibou využívají mlžítka, rozmístěná po areálu zoo, k dispozici mají i pítka a pochopitelně řadu míst, kde se mohou osvěžit chlazenými nápoji či zmrzlinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám