Hlavní obsah

Ministerstvo chce omezit reexport léků, které mohou chybět pacientům

Ministerstvo zdravotnictví hodlá bránit vývozu léků do zahraničí. Medikamenty v ČR patří podle ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) k nejlevnějším v EU a často jsou proto reexportovány do dalších zemí. Jen loni tak byly vyvezeny léky za 3,6 miliardy korun, což opakovaně vedlo k výpadkům dostupnosti pro české pacienty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

Problém podle ministra je v tom, že nynější zákony umožňují ministerstvu reagovat až na výpadky v prodeji léků, jak se již v minulosti několikrát stalo. V platném zákoně také nejsou sankce pro firmy, které miliardové obchody s vývozy léků provádějí.

"Nový systém by měl fungovat tak, že ministerstvo ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) vytvoří seznam tzv. rizikových léčivých přípravků, tedy těch, jejichž nedostatek může ohrozit zdraví či životy pacientů a v minulosti už předmětem reexportu byly," řekl Němeček.

Firmy, které budou chtít některý z léků na seznamu vyvézt, budou muset 30 dní předem požádat o souhlas. Pokud by porušily toto ustanovení, dostaly by pokutu až 20 miliónů korun nebo zákaz činnosti na dva roky.

Změny úhrad mají ušetřit miliardy

Ministerstvo chce rovněž nově určovat úhrady a ceny zdravotnického prostředku podle nejnižší referenční hodnoty v zemích EU. To by podle ministerstva mohlo znamenat úspory čtyř až šesti miliard korun ročně.

Minimálně každých pět let by se měly uskutečnit revize cen a úhrad, zdravotní pojišťovny by mohly vyjednávat s výrobci o dalších slevách. "Systém bude trvale zajišťovat tlak tak, abychom neplatili více, než musíme," uvedl ministr.

Předpokládá se, že vyhláška by roztřídila zdravotnické prostředky až na několik stovek skupin podle jejich přesného určení, jako je tomu už teď u léků. V každé skupině by měl pacient zajištěn zdravotnický prostředek plně hrazený ze zdravotního pojištění.

Novelu zákona o lécích chce dát ministr vládě v srpnu, novelu ke zdravotnickým prostředkům v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám