Hlavní obsah

Na Velehrad dorazilo přes 20 000 poutníků

– Velehrad
Právo, Petr Marek

Zhruba 24 tisíc poutníků zavítalo na již šestnácté Dny lidí dobré vůle, které v neděli vyvrcholily slavnostní poutní mší slouženou na počest věrozvěstů Cyrila a Metoděje ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Pořadatelé nápor zvládli. Vše se obešlo přes tropické počasí bez zásadních komplikací, excesů či abnormalit.

Foto: Petr Marek, Právo

Slavností poutní mše se zúčastnilo 24 tisíc lidí.

Článek

„Všechno proběhlo v klidu. Parkoviště byla plná, stanové městečko rovněž, kola lámala rekordy. Lidé se sem totiž naučili jezdit právě na bicyklech,“ řekl Právu v neděli tajemník projektu Dny lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Klidný průběh akce, která je největší svého druhu u nás, kvitoval i Michal Umlauf z Maltézské pomoci, která při slavnostech ve Velehradě tradičně zajišťuje zdravotní péči.

Foto: Petr Marek, Právo

Kašnu s vodou brali poutníci v horkém počasí útokem.

Foto: Petr Marek, Právo

Poutníky zaujala i kovová plastika připomínající 1200. výročí narození sv. Metoděje.

„Na horka jsme tady zvyklí. Na rozpáleném nádvoří to však tentokrát bylo náročné. Naši zdravotníci, dobrovolníci po celou dobu roznášeli vodu a zvládali to výborně. U pár kolapsů jsme ale přesto zasahovat museli. Mimo nich jsme ošetřovali jen drobné oděrky, nic mimořádného jsme neměli,“ uvedl Umlauf.

Samotné slavnostní mše, kterou celebroval kardinál Dominik Duka a kázal na ní i olomoucký arcibiskup Jan Graubner, se zúčastnilo 24 tisíc lidí. Arcibiskup ve svém projevu upozornil na význam křesťanských hodnot v dnešní společnosti.

Foto: Petr Marek, Právo

Jako každoročně i letos se ve Velehradě ručně přepisovala bible.

Poutníci přijeli nejen z celého Česka a Slovenska, ale i z ciziny. Nechyběly ani významné osobnosti, například místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Jsem tady, protože zde potkávám lidi, kteří vědí, proč tu jsou, chtějí tady být a jsou tady dobrovolně a také proto, že se tu snoubí tradice a historie se současností a doufám, že i s budoucností,“ řekl Právu Bělobrádek.

Oslavy stejně jako v minulých letech nabídly duchovní a společenský program pro návštěvníky všech věkových kategorií. Jedním z vrcholů byl sobotní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. Ten vynesl 1,3 miliónu korun, které půjdou na tři předem vybrané charitativní projekty. Lidé během večera přispívali dárcovskými sms zprávami i finančními dary.

Foto: Petr Marek, Právo

Na slavnostní poutní mši nechyběl ani místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Foto: Petr Marek, Právo

Slavnostní poutní mši celebroval kardinál Dominik Duka.

Zaujaly také výstavy, například expozice velkoformátových fotografií Člověk a víra, táhlo jako každoročně ruční přepisování Bible a v centru pozornosti byl i program Charity ČR pro malé i velké v areálu základní školy.

K vidění byla také zajímavá kovaná plastika, která připomíná 1200. výročí narození sv. Metoděje. Autorem je umělecký kovář Pavel Maček z Loučky, který si na pomoc pozval kolegy až z Itálie. Plastika bude u baziliky stát až do konce roku 2015. Poté se přesune k Cyrilometodějské stezce na Velehradě. Záštitu nad sochou převzal předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám