Hlavní obsah

Chovanec: Počet uprchlíků v Česku bude nižší, než přikazovaly kvóty

• Aktualizováno

Počty uprchlíků, které by měla Česká republika přijmout, projedná vláda ve středu. Jejich množství však rozhodně nebude tak vysoké, jak Česku určily povinné kvóty. V neděli to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Podle Chovance bude počet migrantů, které Česko na základě dobrovolnosti přijme, nižší. „Dopočítáme naše kapacity a materiál předložíme vládě ve středu. Ve čtvrtek je neformální rada v Lucemburku, kam pojedou naši zástupci, pravděpodobně já, tu naši pozici sdělit. Vidím to v řádu několika set lidí v letošním roce a několika set lidí v roce příštím,“ uvedl ministr.

Zástupci členských zemí Evropské unie se dohodli na tom, že během následujících dvou let se v jednotlivých státech umístí 40 tisíc uprchlíků z Itálie a Řecka. Povinné kvóty byly na konci června zamítnuty. Podle povinných kvót mělo Česko přijmout 1853 osob během dvou let.

Podle údajů České televize zadržela česká policie od 1. června na našem území 314 nelegálních běženců, nejvíce jich bylo ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku.

Na demonstraci se porušovaly zákony

Chovanec reagoval také na středeční demonstraci na Václavském náměstí v Praze, kterou svolal poslanec Tomio Okamura. Na akci se objevily makety šibenic. Podle ministra na ní bylo spácháno několik trestných činů.

Policejnímu prezidiu zaslalo ministerstvo právní rozbor, podle něhož na akci došlo minimálně ke třem nebo čtyřem porušením zákona. „Je to například otázka shromažďovacího zákona, zákona o policii. Policie měla možnost ty, kteří nesli šibenice, legitimovat,“ uvedl Chovanec. Podle něj měl magistrátní úředník, který má být na takových akcích vždy přítomen, možnost demonstraci rozpustit.

Policejní prezidium by podle něj mělo předložit rozbor akce z hlediska policejního postupu do úterka.

Reklama

Výběr článků

Načítám