Hlavní obsah

Léto a koupání už mají oběti

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři lidé včetně malého chlapce se topili během pátečního odpoledne a večera ve středních Čechách. Dva jsou mrtví. Lidé v horkém počasí obsadili koupaliště, pláže rybníků a řek, aby se mohli ve vedrech osvěžit.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vedra přivodila pokles hladin řek a rybníků. Voda chybí například v řece Jizeře. Mnohé jezy vyschly, například ten pod Mladou Boleslaví (na snímku).

Článek

Přes mnohá varování záchranářů, aby lidé byli u vody opatrní, nepřeceňovali své síly a vždy měli při koupání na dohled své děti, středočeští záchranáři vyjížděli k plavcům různého věku, kteří podcenili situaci. Některým už nemohli pomoci.

V pátek odpoledne vytáhli lidé z Křeneckého jezera nedaleko Brandýsa nad Labem ženu bez známek života. Podle dosavadních zjištění chtěla mladá žena přeplavat na druhou stranu jezera. „Zhruba po hodině její tělo našli jiní plavci. Ženě již nebylo pomoci a zasahující lékař mohl jen konstatovat smrt,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Muže u nádrže Orlík se oživit nepodařilo

V tentýž podvečer vyjížděli záchranáři do kempu u nádrže Orlík, kde se topil starší muž. Operátorka zdravotnické služby po telefonu radila lidem, kteří se ho pokoušeli oživit před příjezdem sanitky. Záchranáři pak pokračovali v resuscitaci, bohužel ale marně.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lidé v horkém počasí obsadili koupaliště a vyhledávají vodu k osvěžení. K tomu dobře slouží i fontány v centru Mladé Boleslavi.

Večer před 21. hodinou se alarm středočeské záchranky ozval kvůli tonoucímu člověku potřetí, ale ani to nebyl konec. Tentokrát se topil mladý muž v rybníku ve Velkém Oseku na Kolínsku. Mladíka vytáhli další lidé z vody a snažili se ho oživit. Posléze ho záchranáři převezli napojeného na plicní ventilaci do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Tečkou za nešťastným dnem byl výjezd po 21. hodině k topícímu se dítěti na Kutnohorsku. „Dostali jsme hlášení, že byl chlapec pět minut pod hladinou bazénu,“ uvedla Effenbergerová Chlapce do příjezdu záchranářských posádek resuscitovali jeho příbuzní, pak jej převzali lékaři. „Záchranáři v oživování pokračovali a zhruba po deseti minutách se jim podařilo obnovit jeho základní životní funkce. Dítě, které bylo připojené na umělou plicní ventilaci, bylo transportováno do motolské nemocnice,“ dodala Petra Effenbergerová.

V sobotu se pak utopil plavec v nádrži Džbán v Praze 6.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám