Hlavní obsah

Kvóty mi v ČSSD pomohly, řekla ministryně Marksová

Právo, Jan Martinek
Praha

Ženám v ČSSD vadí, že koaliční strany ANO a KDU-ČSL smetly ze stolu návrh o povinných kvótách pro politické strany. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová věří tomu, že nebýt kvót, nebyla by tam, kde je.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

„Mně osobně při práci v ČSSD kvóty pomohly. Bez nich bych se jako nová mladá členka nedostala tak brzo po vstupu do strany na sjezd ani bych se nestala členkou našeho ústředního výkonného výboru, což je nejvyšší orgán mezi sjezdy,“ napsala Marksová v prohlášení. ČSSD musí mít mezi delegáty sjezdu povinně 25 procent žen, z toho 10 procent musí být mladší třiceti let.

Podle Marksové nejde o zvýhodnění žen, jen o vyrovnání příležitostí. „Dalo mi to možnost seznámit se s lidmi ve vedení strany, což pak do nějaké míry určilo můj další osud. Jsem členkou politické strany 17 let a o nutnosti kvót na kandidátních listinách vůbec nepochybuji,“ napsala ministryně.

Valachová: Pokládám to za prohru

Podobně se vyjádřila ministryně školství za ČSSD Kateřina Valachová, která na přijetí do strany teprve čeká.

„Pokládám za prohru, že vláda nenašla odvahu k využití kvót pro zvýšení zastoupení žen v politice. Nejde o všelék, ale politický signál, co býti má. Novela pouze podporovala strany v tom, zvýšit podíl žen na kandidátce. Nešlo o přemrštěnou nebo omezující regulaci, jak někdo tvrdí.“, vyjádřila se ministryně.

Kvóty? Cesta ke změně

Rozhodnutí vlády ostře zkritizovalo sdružení sociálnědemokratických žen Oranžový klub. „Odmítáme postoj místopředsedy vlády Bělobrádka, který prohlásil: „Proč bychom měli ženy nutit být na kandidátkách, pokud samy nechtějí?“ „My říkáme: Proč by mělo být možné omezovat právo žen, pokud chtějí vstoupit do politiky?“ ptala se předsedkyně Oranžového klubu Zuzana Jentsche Stöcklová.

„Připomeňme si, že poměr zastoupení žen v politickém životě je 80:20 ve prospěch mužů a my si myslíme, že kvóty jsou jednou z cest, jak to změnit,“ dodala.

Reklama

Související články

ČSSD chce pokuty stranám za málo žen do voleb

Povinné kvóty pro ženy na volebních kandidátkách a jako trest za nedodržení osekání státního příspěvku. Takovou kontroverzní novelu volebního zákona prosazují...

Výběr článků

Načítám